Izvor: Novosti
17.08.2024 u 22:27
0

PEKING OPTUŽUJE VAŠINGTON: „SAD su najveća nuklearna pretnja“

Kina bez dlake na jeziku: SAD su najveća nuklearna pretnja svetu

SAD predstavljaju najveću pretnju po svet, kada je u pitanju rizik od potencijalnog nuklearnog sukoba, izjavio je portparol Ministarstva odbrane NR Kine Džang Sijaogang tokom obraćanja za medije.

Peking je optužio Vašington zbog donošenja „neodgovornih odluka“ u pokušaju da zadrži hegemoniju, uključujući i zastrašivanje međunarodne zajednice svojim nuklearnim arsenalom.

NEMAČKA NE PLANIRA DA POJAČAVA VOJNU POMOĆ UKRAJINI: Dobiće samo ono što je ranije odobreno

Ova izjava usledila je kao odgovor na odluku SAD da unapredi američke snage u Japanu u Štab združenih snaga pod komandom oficira generala koji odgovara komandantu Indo-pacifičke komande, koja je doneta krajem jula nakon sastanka američkih i japanskih ministara odbrane i spoljne politike.

Tokom sastanka, SAD su obećale da će „braniti Japan čitavim spektrom svojih sposobnosti, uključujući njihove nuklearne sposobnosti“, rekao je tada Lojd Ostin.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane izjavio je da su Vašington i Tokio igrali na kartu „kineske vojne pretnje“ kako bi opravdali ovaj potez, a takve akcije samo „provociraju sukob između blokova i podrivaju regionalni mir i stabilnost“.

Podsećanja radi, u saopštenju Pentagona objavljenom nakon pomenutog sastanka navodi se da je „jačanje nuklearnog arsenala Kine“ bila jedna od tema o kojoj se diskutovalo.

Prema rečima Sijaoganga, „SAD predstavljaju najveću nuklearnu pretnju svetu“, jer poseduju „najveći nuklearni arsenal na svetu“ i vode se politikom koja im omogućava da prve upotrebe nuklearno naoružanje.

Vredi podsetiti da se u najnovijoj verziji dokumenta „Nacionalna odbrambena strategija“, koju je Pentagon objavio 2022. godine, između ostalog navodi da su Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran potencijalni suparnici kada je u pitanju nuklearno oružje. Takođe, ostavlja se mogućnost za prvi nuklearni udar, zbog toga što se dozvoljava upotreba nuklearnog oružja radi sprečavanja konvencionalnog napada na SAD.

Poznato je i da su se 2019. godine SAD povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, kojim se zabranjuje proizvodnja i razmeštanje određene vrste nuklearnog oružja baziranog na kopnu. Takođe u oktobru 2023. Pentagon je optužio Kinu za „ubrzano“ širenje nuklearnog arsenala, a krajem meseca SAD su najavile modernizaciju svoje najjače nuklearne bombe.

-Neodgovorne odluke i potezi Sjedinjenih Država dovele su do povećanja nuklearnih rizika, a njihovi pokušaji da održe hegemoniju i zastraše svet nuklearnom energijom u potpunosti su razotkriveni, rekao je portparol kineskog Ministarstva odbrane, dodajući da njihove poslednje aktivnosti u Japanu samo „zaoštravaju regionalne tenzije i povećavaju rizik od širenja nuklearnog oružja i nuklearnih sukoba“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter