Izvor: Kurir
26.08.2024 u 10:43
0

POČINJE BITKA ZA BELU KUĆU: Tramp i Kamala se bore za sedam država koje mogu da odluče izbore

Američki predsednički izbori po svemu sudeći će zavisiti od ishoda glasanja u sedam saveznih država koje su glavno političko bojište potpredsednice Kamale Haris, kandidatkinje Demokratske parttije i Donalda Trampa, bivšeg šefa Bele kuće i kandidata republikanaca.

Glas Amerike navodi da zbog toga predsednički kandidati ulažu više vremena i novca na kampanje u tim državama.

VLASNIK TELEGRAMA OSTAJE U ZATVORU: Francuska produžila pritvor Pavelu Durovu

Navodi se da, nakon vikenda tokom kojeg nisu bili aktivni u predizbornoj kampanji, Tramp i Haris ove nedelje kreću u neke od tih ključnih država.

Tramp bi danas trebalo da se obrati članovima Udruženja Nacionalnih gardi SAD tokom njihove konferencije u Detroitu.

To će biti njegova sedma ovogodišnja poseta saveznoj državi Mičigen, u kojoj je 2016. pobedio na predsedničkim izborima nakon uspešno vođene kampanje.

Ipak, četiri godine kasnije on je u toj državi izgubio od demokrate Džoa Bajdena koji je time sprečio Trampov reizbor.

Džej Di Vens, Trampov potpredsednički kandidat i senator iz Ohaja, sutra će govoriti na mitingu u gradiću Big Rapids u Mičigenu.

Tramp će se u ovu državu ponovo vratiti u četvrtak kada će održati govor u čeličani u Potervilu, gde planira da priča o američkoj privredi, inflaciji i proizvodnji.

Nakon toga republikanski kandidat za Belu kuću će otići u susednu saveznu državu Viskonsin gde će se obratiti glasačima na skupu u gradskoj većnici u La Krosu.

U petak Tramp planira da održi miting u Džonstaunu u Pensilvaniji pre nego što ode za Vašington kako bi se u prestonici obratio na skupu konzervativne organizacije „Mame za slobodu“.

Haris i njen potpredsednički kandidat Tim Volc, guverner Minesote, kampanju u ključnim saveznim državama započinju u sredu.

Oni će autobusom obići nekoliko gradoca u Džordžiji, a vrhunac tog obilaska biće miting koji će Haris u četvrtak uveče održati u gradu Savana.

Glas Amerike podseća da je Bajden u toj državi 2020. tesno pobedio Trampa i time postao prvi predsednički kandidat demokrata koji je trijumfovao u Džordžiji još od 1992.

Ovo će biti sedmo ovogodišnje putovanje Haris u Džordžiju i drugi boravak u Savani.

Istraživanja javnog mnjenja su i pre prošlonedeljne Demokratske nacionalne konvencije održane u Čikagu, na kojoj je Haris prihvatila stranačku nominaciju, ukazivala na njenu blagu prednost u odnosu na Trampa.

Nakon konvencije ona bi mogla da u anketama ostvari, možda samo privremenu, dodatnu prednost.

Istraživačke agencije navode da ona sada na nacionalnom nivou vodi dva ili tri odsto u odnosu na Trampa.

Glas Amerike naglašava da je ipak odlučujuća za oboje da pridobiju glasače u četiri savezne države u kojima će voditi predizborne kampanje ove nedelje, kao i Severnu Karolinu na obali Atlantskog okeana, kao i Arizonu i Nevadu na zapadu SAD.

Navodi se da će sedam ključnih država verovatno biti glavne destinacije putovanja i predsedničkih i potpredsedničkih kandidata sve do izbora 5. novembra.

Podseća se da rano glasanje u nekim saveznim državama počinje već sredinom septembra.

Ovih sedam država u kojima je ishod još uvek krajnje neizvestan igraju nesrazmerno veliku ulogu na glasanju za Belu kuću, zato što se predsednik i potpredsednik u SAD ne biraju naosnovu najviše glasovaosvojenih na nacionalnom nivou.

Umesto toga, elektori koje nakon izbora u 50 država na izjašnjavanje na elektorskom koledžu šalju sve osim dve države glasaće za Haris i Volca ili Trampa i Vensa.

Sastav elekstorskog koledža utvrđuje se na osnovu broja stanovnika u određenoj saveznoj državi, pa ne one sa najvećom populacijom daju i najviše elektora.

Glas Amerike navodi da ankete u ključnim saveznim državama ukazuju da je još rano reći da li će tu pobediti Tramp ili Haris, dok jedno od njih dvoje već ima skoro odlučujuću prednost u ostale 43 države.

Istraživanje javnog mnjenja koje je obavio Vašington post pokazalo je da Haris ima blagu prednost u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, dok Tramp vodi među anketiranima u četiri preostale ključne države.

Podseća se da je Tramp 2016. imao manje glasova na saveznom nivou od demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, ali je osvojio elektorski koledž i postao predsednik SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter