Izvor: blic
29.09.2024 u 08:57
0

POČINJE KOPNENA OFANZIVA: Izraelski vojnici spremni da uđu u Liban

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika, operacije manjeg obima ili "granični pokreti" u Liban za udare na pogranične pozicije Hezbolaha su počele ili će uskoro početi.

Čini se da Izrael još nije u potpunosti odlučio da li će pokrenuti kopnenu operaciju, ali je spreman za istu, rekli su zvaničnici za ABC News. Ako dođe do kopnene operacije, njen obim će verovatno biti ograničen, rekli su izvori.

Ključno je ispunjavanje obećanja Izraelcima da će desetine hiljada raseljenih sa severa Izraela moći da se vrate kućama. Da bi se to postiglo, „odrubljivanje glave Hezbolahu“ nije dovoljno, kažu zvaničnici.

Američki zvaničnici su u najboljem slučaju dobili „obaveštenje nekoliko minuta unapred“, pre ubistva Hasana Nasralaha u petak, rekli su zvaničnici.

U odgovoru na izveštaje da je ministar odbrane Lojd Ostin „eksplodirao“ kada ga je izraelski ministar odbran Joav Galan obavestio o Nasralahu, zvaničnici su rekli: „Mi snosimo mnogo rizika u regionu“.

Jedan od zvaničnika je primetio da trenutno postoji tolerancija na planove Izraela i da bi američki „interesi u regionu mogli biti teško oštećeni“ ako američki zvaničnici izgube kontakte sa Izraelcima.

Izvori su rekli da je Nasralah do samog kraja zahtevao da prekid vatre Hezbolaha bude povezan sa prekidom vatre u Gazi.

Diplomatija ostaje jedino održivo dugoročno rešenje, čak i ako vojna kampanja postavi teren za to, rekli su zvaničnici.

Tenkovi na granici?

Izraelska vojska saopštila je da je preko noći pogodila desetine ciljeva Hezbolaha u Libanu.

Gađali su, između ostalog, raketne sisteme koji su bili usmereni ka izraelskoj teritoriji i infrastrukturi gde je skriveno oružje.

Na mreži X, IDF je objavio video kompilaciju napada koje su do sada izveli na različitim lokacijama širom Libana.

Skaj njuz je objavio da su juče snimljeni izraelski tenkovi na severnoj granici sa Libanom. Ranije je IDF potvrdio da je u toku mobilizacija dodatna tri bataljona rezervnih vojnika koji će služiti širom zemlje.

Poslali su dve brigade u severni Izrael da se pripreme za moguću kopnenu invaziju.

Navodi se da je Joav Galant, ministar odrane Izraela, sinoć održao razgovore o širenju vojne ofanzive koja je do sada bila ograničena na vazdušne udare na ciljeve vezane za Hezbolah u Libanu.

Iz Galantovog kabineta je saopšteno da on sprovodi „procenu operativne situacije“ u vezi s onim što je nazvao „širenjem aktivnosti IDF u severnoj areni“.

Britanska televizija da su pored izraelskih tenkova blizu libanske granice uslikane i trupe IDF i da je to „do sada najjjasniji pokazatelj“ da će se sukob sa Hezbolahom „još više proširiti“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter