Izvor: Kurir
09.07.2024 u 18:22
0

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV MARIN LE PEN!

Francusko tužilaštvo pokrenulo je u utorak istragu protiv Marin le Pen zbog spornog finansiranja njene stranke Nacionalno okupljanje!

To je novi šok za Marin le Pen nakon debakla u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je Nacionalno okupljanje osvojilo tek treće mesto.

POČIVAJ U MIRU LEPA DEVOJKO: Učenica objavila snimak iz sobe pa pronađena mrtva

Pravosudni izvori u Parizu potvrdili su u utorak da se nova krivična istraga odnosi na predsedničku kandidaturu Le Pen 2022. godine.

– Sudska istraga je otvorena nakon prijave sudovima Nacionalne komisije za račune kampanja i političko finansiranje – rekao je izvor iz istrage.

Veruje se da je nova istraga povezana sa Nacionalnim okupljanjem koje je navodno nezakonito koristilo sredstva iz Evropskog parlamenta. Marin le Pen, koja ima 55 godina, navodno je nelegalno koristila oko 620.000 evra za potrebe svoje stranke. Lider desnice možda će morati da se pojavi na sudu sa još 12 članova stranke.

Marin le Pen se inače već suočava sa krivičnom kaznom i zabranom kandidovanja na izborima ako bude proglašena krivom nakon suđenja za proneveru koje počinje u Parizu u septembru. Političarka je prošle godine nakon podizanja optužnice optužila pravosuđe da se meša u politiku.

– Mi ćemo svoje argumente izneti pred sudom – rekla je tada Marin le Pen.

Otac Le Penove, Žan-Marin Le Pen, osnivač stranke, koji ima 95 godina, takođe je bio na spisku optuženih, ali je prošle nedelje odlučeno da je nesposoban da mu se sudi zbog godina.

Pronevera je krivično delo koje se u Francuskoj kažnjava zatvorom do 10 godina ili novčanom kaznom do milion evra.

– Tužioci za Marin le Pen traže dodatnu kaznu lišenja prava da bude birana na period od najviše pet godina – rekao je izvor blizak slučaju.

Le Pen je trenutno poslanica, međutim, bila bi isključena iz predsedničkih izbora 2027. godine ukoliko bude osuđena.

Istraga o navodnim malverzacijama počela je u martu 2015. godine kad je Evropski parlament saopštio da je eventualne nepravilnosti uputio kancelariji EU za borbu protiv prevara. To se uglavnom odnosilo na plate isplaćene parlamentarnim pomoćnicima i telohranitelju Le Pen.

Političarka je optužena da je lično u partijsku kasu preusmerila oko 137.000 evra sredstava EU koja su nezakonito uzeta tokom njenog mandata u Evropskom parlamentu između 2004. i 2017. godine. To zapravo znači da je partija koristila novac EU za sopstveni biznis u Parizu, a ne za rad u Briselu.

Lider francuske desnice Marin le Pen, podsetimo, navela je posle debakla u drugom krugu parlamentranih izbora da je pobeda Nacionalnog okupljanja samo odložena!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter