Izvor: sputnik
25.10.2024 u 10:45
0

POMAMA ZA STUPANJE U BRIKS: Nakon samita mnoge države bi da se pridruže

Indonezija namerava da se pridruži BRIKS-u, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje nakon učešća na Samitu BRIKS-a u Kazanju. I Kuba je izrazila želju da se pridruži organizaciji, u statusu zemlje partnera.

„Ministar spoljnih poslova Indonezije je na Samitu BRIKS plus izrazio nameru zemlje da se pridruži organizaciji. Pridruživanje BRIKS-u ne znači da Indonezija bira strane, već jača svoju poziciju mosta između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, posvećenih jačanju prehrambene bezbednosti, energetike, kao i smanjenja siromaštva na Globalnom jugu. Indonezija nastavlja da aktivno učestvuje u različitim forumima, uključujući G20 i G7“, navodi se u saopštenju MIP-a nakon učešća na forumu.

S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez Parilja izjavio je da Havana računa na pridruživanje BRIKS-u u statusu zemlje partnera i jačanje obostrano korisnih odnosa sa zemljama asocijacije.
On je dodao da je Kuba je spremna da olakša pristup zemljama organizacije tržištima Latinske Amerike i Kariba.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da su članice BRIKS-a na samitu u Kazanju usaglasile listu država partnera asocijacije. Taj spisak za sada nije objavljen.
Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsedavanja, uspešno je održan u Kazanju. Samit je trajao od 22. do 24. oktobra. U sredu je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.
Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine, punopravni članovi grupe postali su Egipat, Etiopija, Iran i UAE.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter