Izvor: Kurir
05.07.2024 u 14:36
0

POSEBAN SASTANAK ORBANA I PUTINA: Pali pregovori, poznati detalji

Ruski predsednik Vladimir Putin danas se sastao u Kremlju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je doputovao u Moskvu. Poslednji susret dvojice političara održan je u Kini u oktobru 2023. godine na forumu "Jedan pojas, jedan put", piše TAS.

Kako je naveo lider Rusije, on će svog sagovornika upoznati sa detaljima predloga Moskve za mirno rešenje rata u Ukrajini, a očekuje i da sazna detalje mađarskog plana.

LE PEN: „Narod Francuske teži suverenoj spoljnoj politici države koja odgovara njihovim nacionalnim interesima“

„Naravno, spreman sam da sa vama razgovaram o nijansama po ovom pitanju i nadam se da ćete me upoznati sa svojim stavom, stavom evropskih partnera“, rekao je Putin Orbanu.

Orban je sastanak sa Putinom nazvao posebnim.

 

Prethodno je Orbanov pres sekretar Bertalan Havasi rekao da je mađarski premijer stigao u Moskvu u okviru mirovne misije.

„Želeo bih da iskoristim ovu priliku da sa vama razgovaram o brojnim važnim pitanjima. Voleo bih da znam vaš stav o pitanjima važnim za Evropu. Uskoro će Mađarska, po svemu sudeći, postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima“, rekao je premijer Orban.

Putin je pored Orbana ugostio i mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta.

Vladimir Putin rekao je da tokom pregovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom planira da razmeni mišljenja o bilateralnim odnosima i ukrajinskom pravcu.

„Mi ćemo, nadam se, imati priliku da razmenimo mišljenja o izgradnji bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji i, naravno, da razgovaramo o izgledima za razvoj najveće evropske krize, mislim na ukrajinski pravac“ rekao je na sastanku sa Orbanom.

Pres sekretar Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je koliko će vremenski da traje razgovor Orbana i Putina.

„Pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana trajaće onoliko koliko je potrebno“ rekao je Dmitrij Peskov i dodao da će sastanak trajati najmanje dva do tri sata.

„Koliko treba“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućem trajanju pregovora Putina i Orbana u Kremlju, navodi RIA novosti.

Reakcije zvaničnika EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU.

„Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine ne može se voditi diskusija o Ukrajini“, napisao je Mišel na platformi X (bivšem Tviteru).

Blaža nije bila ni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je poručila da umirivanje neće zaustaviti ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Mađarski premijer Viktor Orban u poseti Moskvi: Umirivanje neće zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost ce utrti put ka sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini“

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je rekao da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu, a da se njegov boravak u ruskoj prestonici odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Podsećanja radi, Orban je u utorak je posetio Kijev prvi put posle 12 godina. Mađarski premijer je tada rekao da je zatražio od Kijeva da razmotri mogućnost prekida vatre pre pregovora za rešavanje situacije u Ukrajini. Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva je zauzvrat rekao da će Kijev nastojati da reši konflikt drugim metodama.

Orban je takođe rekao da će pitanje mira u Ukrajini biti centralno za narednih šest meseci mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, koje je počelo u ponedeljak.

Kako piše TAS, Mađarska je obavestila NATO o Orbanovoj poseti Moskvi, a o rezultatima posete razgovaraće se na samitu NATO-a u SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter