Izvor: Kurir
15.06.2024 u 08:18
0

POTVRĐUJEMO NAŠU STALNU PODRŠKU UKRAJINI: G7 obećao da će raditi na obezbeđivanju maksimalne međunarodne podrške!

Lideri zemalja G7 obavezali su se da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, navodi se u završnom saopštenju sa samita sedam najrazvijenijih zemalja u Italiji koje je objavljeno danas.

„Potvrđujemo našu stalnu podršku Ukrajini, onoliko dugo koliko bude potrebno. Zajedno sa međunarodnim partnerima, posvećeni smo nastavku pružanja vojne, finansijske, humanitarne i podrške Ukrajini za obnovu nakon završetka rata“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu italijanskog predsedništva G7.

PUTIN ĆE RAZMILSITI O DALJIM KORACIMA: U zoni SVO 700.000 ruskih vojnika Vojnici na harkovskom pravcu časno ispunjavaju zadatke

G7 je pozdravio održavanje mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj od 15. do 16. juna i obećao da će raditi na obezbeđivanju maksimalne međunarodne podrške takozvanoj „formuli mira“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Zemlje G7 se obavezaju da će nastaviti da „izvršavaju značajan pritisak“ na prihode Rusije od energetskih resursa i druge robe, što će uključivati poboljšanje efikasnosti politike kontrole cena nafte.

Lideri zemalja G7 pozvali su Rusiju da plati 486 milijardi dolara za štetu koju je nanela Ukrajini tokom specijalne vojne operacije, a štetu je procenila Svetska banka.

Zemlje G7 izjasnile su se da je neprihvatljiva upotreba nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini.

„Svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u kontekstu agresije na Ukrajinu bila bi neprihvatljiva“, navodi se u dokumentu.

Zemlje G7 takođe su osudile raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji i istakle da ostaju posvećene sprečavanju širenja i upotrebe oružja za masovno uništenje.

Zemlje G7 naglasile su potrebu da Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba stupi na snagu.

U dokumentu se takođe poziva Rusija da se pridržava moratorijuma na nuklearne probe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter