Izvor: Kurir
28.07.2024 u 16:53
0

POVRATAK ESENCIJALNIH VAKCINA OZNAČAVA PREKRETNICU PREMA OČUVANJU ZDRAVLJA!

Više od 4 miliona doza vakcina dopremljeno je u Pjongjang, što budi nadu da bi Severna Koreja mogla ponovno da se otvori agencijama UN-a i nevladinim organizacijama usred izveštaja o pogoršanju zdravstvene situacije u ovoj državi.

„Povratak esencijalnih vakcina označava značajnu prekretnicu prema očuvanju zdravlja i opstanku dece u ovoj zemlji“, rekao je Roland Kupka, vršilac dužnosti predstavnika UNICEF-a za Severnu Koreju.

NETANJAHU: „Približavamo se trenutku kada ćemo se suočiti sa totalnim ratom“

Vakcine uključuju one protiv hepatitisa B, dečje paralize, ospica i tetanusa, a obezbedili su ih UNICEF, Svetska zdravstvena organizacija i Gavi Vakcin Ejlijens. Organizatori kažu da su namenjene za 600.000 dece i trudnica.

Zadnjih godina zemlju pogodile poplave i tajfuni

Severnokorejsko ministarstvo javnog zdravstva bi trebalo u septembru da sprovedu kampanju vakcinisanja. Dostava vakcina usledila je nakon što su Sjedinjene Države i grupe za ljudska prava pozivale Severnu Koreju, koja se smatra jednom od najsiromašnijih zemalja na svetu, da ponovno otvori svoje granice kako bi mogla da se dostavi vitalna pomoć.

Gotovo svi međunarodni humanitarni radnici napustili su Severnu Koreju tokom pandemije koronavirusa jer je Pjongjang zatvorio svoje granice i pooštrio kontrolu uvoza. To je smanjilo zalihe lekova i vakcina, kao i uvoz hrane, povećavajući neuhranjenost i ostavljajući mnoge – uključujući novorođenčad – ranjivima na smrtonosne bolesti kao što su tuberkuloza i ospice.

Pre pandemije gotovo polovina stanovništva bila je neuhranjena, a od tada je nekoliko poplava i tajfuna pogodilo zemlju, dodatno ugrozivši zdravlje. Ranije ovog meseca, šef UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu Kju Dongju posetio je Severnu Koreju u pokušaju da ponovno aktivira odnos agencije sa zemljom i reši problem nesigurnosti hrane.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter