Izvor: ALO
10.06.2024 u 16:28
0

PRAVI RAZLOG ZAŠTO SE KINA I SAD GLOŽE OKO TAJVANA: Ima daleko važniju ulogu u modernom svetu, zbog kojeg su najveće svetske sile na ivici rata

Geografski položaj Tajvana, važan za vojne i trgovinske interese i Kine i SAD, najčešći je razlog o kojem se govori. Ipak, Tajvan ima daleko važniju ulogu u modernom svetu, zbog kojeg su najveće svetske sile na ivici rata.

Tajvanska vrednost u vojnom smislu ne može se zanemariti. Ko drži Tajvan diktira odnos snaga u regionu. Sve dok SAD drže Tajvan pod svojom kontrolom Kina je „vezana“ za region Istočne Azije. Ako bi Kina preuzela kontrolu nad ostrvom, niz američkih saveznika bi bilo odsečeno.

Tajvan takođe zauzima važnu poziciju u ekonomski najvažnijoj regiji na svetu. Tajvan se nalazi na kritičnom čvoru unutar prvog lanca ostrva, učvršćujući mrežu američkih saveznika i partnera, koja se proteže od japanskog arhipelaga do Filipina i do Južnog kineskog mora.

Međutim, Tajvan ima još jedan značaj, koji u 21. veku prevazilazi sve ostale.

Poluprovodnici i mikročipovi

Gotovo svi elektronski uređaji koje danas koristimo u sebi sadrže mikročipove – telefoni, kompjuteri, automobili, avioni, automati, vojna i civilna tehnologija…

Tajvanske kompanije proizvode skoro 70 odsto svetskih poluprovodnika i oko 90 odsto najnaprednijih čipova. Ako svet izgubi tajvanski proizvodni kapacitet, nijedna druga kompanija neće moći da popuni prazninu u kratkom roku.

Tokom kineske blokade ili napada, proizvodnja i isporuka poluprovodnika bi se zaustavila, što bi dovelo do nestašice gotovo svakog proizvoda koji sadrži tehnologiju, od pametnih telefona do računara i automobila. Kompanije u nizu industrija bi morale da smanje ili čak zaustave proizvodnju.

Nestašice poluprovodnika i mikročipova

Kineski napad na Tajvan, bez obzira na njegov uspeh ili da li su Sjedinjene Države odabrale da intervenišu, pokrenuo bi globalnu ekonomsku depresiju i umanjio globalnu ekonomsku proizvodnju za bilijarde dolara.

Šta bi se desilo u slučaju napada delimično je svet već osetio tokom pandemije Kovida-19. Tada iz potpuno drugog razloga, došlo je do nestašice mikročipova zbog povećane potrežnje.

Kompletne proizvodne linije su stale, a potrošači mesecima nisu mogli da kupe nove električne uređaje. Cele polovnih aparata drastično su skočile, a tržište se stabilizovalo tek 2023. godine.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter