Izvor: Kurir
27.08.2024 u 17:31
0

PREMINUO ČUVENI GANGSTER PORODICE BONANO: Odlazak Frenka Kope, mafijaša

Frenk Kopa, Amerikanac poreklom sa Sicilije, gangster i prvi pripadnik poznate mafijaške porodice Bonano, koji je postao svedok saradnik preminuo je danas u 82. godini.

Rođen je 1941. godine u Nju Džersiju, a nakon što je završio srednju školu upisao je koledž gde se nije dugo zadržao. Živeo je u Nju Džersiju i Steten Ajlendu ali je svoje kriminalne aktivnosti obavljao na Brodveju i u Bruklinu. Izdavao je stanove i u početku gangsterske karijere imao je manje prihode od prodaje droge.

IZNAJMLJIVANJE KOŠTA 130 HILJADA EVRA GODIŠNJE: Ovo su kancelarije šefa Telegrama u Dubaiju

Međutim, Kopa je brzo napredovao i stekao vlasništvo nad mnogim nekretniama uključujući i garaže, mašine za prodaju sokova, telefonske govornice i lanac restorana.

OD POTRČKA DO VELIKOG ŠEFA

Preko kompanije za školske autobuse, koju je nazvao „Tri brata“, iskoristio je svoj uticaj da dobije ugovor sa gradom da prevozi decu sa posebnim potrebama do škole i nazad.

Kada je imao 19 godina uhapšen je zbog pokušaja pljačke prodavnice odeće ali nije dugobio iza rešetaka. Ozbiljnu kriminalnu karijeru je započeo prodajom ukradenih satova i krzna iz transportnih kamiona. Zarađivao je tada 20.000 dolara. U tom periodu je imao kontakte sa mafijaškim porodicama Đenoveze i Kolombo, pre nego što je konačno postao član porodice Bonano.

 

Brzo je napredovao. Bio je jedan od najvežih mafijaša porodice Bonano na Volstritu i praktično je on taj koji je izmislio šemu za ispumpavanje novca pomoću izbacivanja akcija fantomskih kompanija na tržište.

PREVARE SA AKCIJAMA NJEGOVA IDEJA

Početkom 1970-ih, Kopa se prvi put uključio u šeme prevare sa akcijama. On i njegovi saradnici kupili su akcije „Tucker Drilling“, skoro bezvredne kompanije za bušenje nafte. Podmitio je berzanske posrednike da prodaju akcija na berzi po visokim cenama. Za brokere koji nisu želeli da sarađuju u šemi, Kopa je koristio već proverene metode – pretnje i fizičko nasilje.

Kada je cena akcija dostigla visok iznos Kopa i njegovi saradnici su prodavali svoje akcije. Preostali investitori su izgubili svoja ulaganja. Klarmine Galante jedan od mafijaša 1977. godine uvodi Kopu u porodicu Bonano u znak priznanja zbog njegovih sposobnosti da se zaradi novac.

Idila mafijaškog života nije dugo potrajala. Već naredne godine 1978. Kopa je preživeo pokušaj ubistva. Dok je ulazio u svoj „Mercedes“ na parkingu jednog poznatog restorana na Stetan Ajlendu eksplodirala je bomba. Kopa je imao sreće. Izvukao se sa opekotinama trećeg stepena i ranama od gelera na licu, grudima i nogama. Godinu dana kasnije je osuđen zbog svoje uloge u prevari „Tucker Drilling“, ali je uspeo da izbegne zatvorsku kaznu.

Kopa je učestvovao u likvidaciji Dominika Napolitana, jednog od odgovornih za uvođenje Donija Braska, tajnog agenta FBI u mafiju. Napolitano je ubijen 17. avgusta 1981. godine, a njegovo telo je pronađeno godinu dana kasnije.

OPTUŽNICE, SUĐENJA, REKETIRANJE, IZNUDE…

Tokom 1980-ih Kopa je optužen za utaju poreza na dohodak jer nije prijavio prihode koji je primio od svoje autobuske kompanije. Osuđen je 1992. na nekoliko godina robije, a na slobodi je bio već 1994. Do kraja 90-ih Kopa i Masino su postali bliski saradnici. Masino je bio zahvalan Kopi jer je zarađivao velike količine novca za porodicu pomoću prevara na berzi.

Sa suprugama su išli u Francusku gde su odsedali u skupim hotelima i posećivali luksuzne restorane. Kopa je dogurao do čina kapetana u porodici.

Početkom marta 2000. protiv Kope je podignuta optužnica za prevaru na berzi. On je sa svojim prijateljima sarađivao sa dve brokerske kuće kako bi se veštački podizale cene akcija. Osuđen je na sedam godina federalnog zatvora.

U oktobru 2002. optužen je za za reketiranje i iznudu. Optužnica se zasnivala na snimcima koje je napravio Beri Vajnberg, poslovni saradnik porodice Bonano koji je snimio kako ga Kopa reketira i preti mu.

Nakon što je odslužio nekoliko meseci na osnovu presude za prevaru na akcijama, Kopa je ponovo optužen za reketiranje za iznudu protiv Barija Vajnberga, poslovnog saradnika iz Bonanna.

KAKO JE POSTAO SVEDOK SARADNIK

Da bi izbegao krivično gonjenje po sopstvenim krivičnim optužbama, Vajnberg je tajno snimao razgovore za policiju u kojima ga je Kopa pritiskao da plati iznudu.

Suočen sa optužbama koje bi ga poslale u zatvor do kraja života Kopa odlučuje da postane vladin svedok saradnik.

„Ne želim više da robijam“, navodno je izjavio tada.

Ostaće upamćen kao prvi član porodice Bonano koji je prekršio svoju krvnu zakletvu. Do tada je porodica Bonano bila jedina od pet mafijaških porodica Njujorka (Bonano, Lukeze, Gambino, Đeoveze i Kolombo), koja nikada nije imala doušnika iz svojih redova još od 30-ih godina 20. veka.

Njegova saradnja sa vlastima je podstakla i druge članova porodice Bonano da postanu svedoci saradnici uključujući i samog Masina. Prema sporazumu sa vlastima Kopa je zadržao 1,7 miliona dolara lične imovine i kuću na Floridi. Preminuo je u 82. godini pod lažnim imenom jer je bio deo programa zaštite svedoka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter