Izvor: Tanjug
28.06.2022 u 21:42
0

PREOKRET ERDOGANA NA SAMITU NATO Turska će podržati pristupanje Švedske i Finske Alijansi? (VIDEO)

Turska će na samitu NATO koji je počeo u Madridu podržati pristupanje Finske i Švedske alijansi, saopštila je kancelarija finskog predsednika Saulija Ninistea, nakon sastanka delegacija tri zemlje.

Šefovi delegacija tri zemlje su nakon sastanka potpisali zajedničku izjavu u prisustvu Ninistea, švedske premijerke Magdalene Anderšon i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javlja RIA Novosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U zajedničkom memorandum se ističe posvećenost Finske, Švedske i Turske „da pruže punu podršku pretnjama po uzajamnu bezbednost“, rekao je Niiniste.

„Konkretne korake u procesu našeg pristupanja NATO dogovoriće saveznici u naredna dva dana, ali ta odluka je sada neizbežna“, dodao je.

Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je uveren da će Finska i Švedska uspešno da se pridruže NATO nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma o razumevanju.

„Zadovoljstvo mi je da objavim da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO. Turska, Finska i Švedska su potpisale memorandum koji se bavi zabrinutošću Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma“, rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima u Madridu nakon potpisivanja memoranduma.

DOGOVOR NA POMOLU? Sa samita NATO u Madridu nagoveštaji mogućeg memoranduma Turske sa Švedskom i Finskom!

Švedska i Finska su se na pregovorima u Madridu obavezale da će odustati od politike embarga protiv turske odbrambene industrije, rečeno je za RIA Novosti u kabinetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Turska je potvrdila podršku politici otvorenih vrata NATO i izrazila podršku pozivu da se Finska i Švedska priključe alijansu u Madridu.

Prethodno su finski mediji javili da Turska, Švedska i Finska pripremaju zajednički memorandum za rešavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dve skandinavske zemlje NATO.

Finska i Švedska su 18. maja zbog rata u Ukrajini podnele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu.

Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave smatrajući da dve zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske, tokom koje su desetine hiljada ljudi stradale.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter