Izvor: 24sedam
24.08.2024 u 14:58
0

PREOKRET U SLUČAJU POTONUĆA JAHTE NA SICILIJI: Posada napravila kobnu grešku

Britanski tehnološki tajkun Majk Linč (59) je među sedam poginulih, nakon što je superjahta potonula u ranim jutarnjim satima u ponedeljak

Govoreći na konferenciji za novinare u subotu, tužilac Ambrođo Kartozio rekao je da „ponašanje koje nije bilo u skladu sa situacijom“ možda stoji iza smrtnih slučajeva kod obala Sicilije.

Istražitelji razmatraju da li se potonuće luksuzne jahte „Bajezijan“ može kvalifikovali kao „ubistvo iz nehata“, dok pokušavaju da otkriju šta je uzrokovalo brodolom, pri čemu je poginulo sedam ljudi.

Britanski tehnološki tajkun Majk Linč (59) je među sedam poginulih, nakon što je superjahta potonula u ranim jutarnjim satima u ponedeljak.

Među ostalim žrtvama su predsednik „Morgan Stenlija“ Džonatan Blumer, njegova supruga Džudi, američki advokat Kris Morviljo, njegova supruga Neda i kuvar na jahti Reklado Tomas.

Telo Hane Linč, 18-godišnje ćerke britanskog tajkuna, izvučeno je u petak. Njena majka je preživela katastrofu.

Veruje se da je porodica organizovala putovanje kako bi proslavila kraj pravnih nevolja Linča.

Italijanske vlasti su ranije otvorile istragu o tome da li su otvori na palubi luksuzne jahte „Bajezijan“, koja je potonula kod Sicilije, doveli do katastrofe u kojoj je jedna osoba odmah stradala, dok je šest tela izvučeno nakon nekoliko dana potrage.

Rani fokus zvanične istrage je na pitanju da li je posada jahte zatvorila otvore za pristup brodu pre nego što je oluja počela, a pijavica ubrzo potopila jahtu.

Prema aplikaciji za praćenje plovila „Vesselfinder“, brod je napustio sicilijansku luku 14. avgusta i poslednji put je bio na radaru istočno od Palerma u nedelju uveče, sa statusom navigacije „na sidru“.

Veruje se da je brod pogodio tornado iznad vode, inače poznat kao vodeni izliv, zbog čega se je „Bajezijan“ potonuo. Postoje odvojeni izveštaji da je jarbol broda pukao tokom oluje, kao i da je voda ušla kroz otvore i vrata na palubi.

Preživeli pukom srećom

Jedna od preživelih, britanska turistkinja Šarlot Golunski, rekla je italijanskom listu „La Repubblica“ kako je držala svoju jednogodišnju ćerku Sofiju da je spreči da se udavi.

Rekla je da su njih dve i njen partner Džejms preživeli samo zato što su bili na palubi kada je jahta potonula. Probudili su ih „grmovi, munje i talasi“, a osećalo se kao „smak sveta“ pre nego što završili u vodi.

-Na dve sekunde sam izgubila ćerku u moru, a zatim sam je brzo zagrlila usred besa talasa. Svom snagom sam je držala na površini, ruke su mi bile ispružene da se ne udavi. Sve je bilo mračno. U vodi nisam mogla da držim oči otvorene. Vrištala sam za pomoć, ali sve što sam mogla da čujem oko sebe su vrisci drugih – ispričala je žena.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter