Izvor:
25.06.2024 u 22:58
1

PRETI NAM GRAĐANSKI RAT: Makron priznao potpuni kolaps vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron je upozorio da bi izborna pobeda krajnje levice ili krajnje desnice mogla da dovede do oružanog sukoba.

Predstojeći parlamentarni izbori u Francuskoj mogli bi da dovedu do građanskog rata ako političke stranke na krajnjoj levici ili krajnjoj desnici dođu na vlast, upozorio je predsednik Emanuel Makron, sugerišući da samo njegova centristička vladajuća koalicija može da spreči takav scenario.

Govoreći u ponedeljak u intervjuu za podkast „Generacija uradi sam“ , Makron je tvrdio da su i desničarska partija Nacionalni skup i levičarska partija Francuska Nepokorna zastupale politiku podela koja podstiče tenzije.

Prvi krug izbora biće održan u nedelju, dok je drugi krug zakazan za 7. jul.

Makron je opozicione stranke označio kao ekstremističke i tvrdio da će njihova retorika izazvati još sukoba. „Kada ste siti i svakodnevni život je težak, možete biti u iskušenju da glasate za ekstreme koji imaju brža rešenja“, rekao je on.

Ali rešenje nikada neće biti odbijanje drugih.“

Francuski predsednik raspustio je parlament zemlje i pozvao na vanredne izbore ranije ovog meseca, nakon što je stranka Nacionalni skup Marin Le Pen pobedila njegovu vladajuću koaliciju na izborima za Evropski parlament.

On je obećao da će ostati na mestu predsednika do isteka njegovog petogodišnjeg mandata 2027. godine, ali bi zakonodavna vlast i vlada pod kontrolom opozicije dramatično promenili odnos snaga u Parizu.

 

Odgovor Nacionalnog skupa na probleme Francuske bio bi „svođenje ljudi na njihovu religiju ili njihovo poreklo“, rekao je Makron, što „gura ljude ka građanskom ratu“.

Slično, dodao je on, partija „Francuska nepokorena“ Žan-Lika Melanšona takođe promoviše građanski rat „jer svodi ljude na njihovu versku ili etničku grupu“.

Anketa Ipsosa sprovedena prošle nedelje pokazala je da Nacionalni skup favorizuje 35,5 odsto francuskih birača. Levičarska koalicija koja uključuje Francusku Nepobođenu je određena na 29,5%, dok je Makronov savez bio na 19,5%.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRETI NAM GRAĐANSKI RAT: Makron priznao potpuni kolaps vlasti”

  1. Ko preti i izmislja rat taj će zaista i da ga i primeni . Ko je lud da se povuče sa pozicija na kojima je . Ako te neće većina briši Makron, tako bi trebao da razmislja pametan čovek, inače se može završiti na neželjeni način .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter