Izvor: 24sedam
06.09.2024 u 18:35
0

PRIMIRJE U GAZI JE NA POMOLU: Izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken

Dogovoreno je 90 odsto sporazuma o Gazi

I Izrael i Hamas moraju hitno da reše preostala pitanja i finalizuju primirje u Gazi, pošto je većina sporazuma već dogovorena, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

SUPERTAJFUN POGODIO KINU: Evakuisano je 420.000 ljudi

Govoreći na konferenciji za novinare tokom posete Haitiju, on je izjavio da se u „90 odsto svari slažu“, ali da postoji „nekoliko kritičnih pitanja za postizanje dogovora“.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu negirao je da je 90 odsto sporazuma sa Hamasom dogovoreno, nazivajući te tvrdnje „potpuno netačnim“.

– Postoji priča, narativ da postoji dogovor. To je samo lažna priča. Nema dogovora. Nažalost, nije ni blizu – rekao je on za Foks njuz u četvrtak

Netanjahu je obećao da neće ukloniti izraelske trupe sa strateškog pojasa zemlje od 14 kilometara duž granice Gaze i Egipta poznatog kao Filadelfijski koridor, tvrdeći da je izraelsko vojno prisustvo tamo od vitalnog značaja za pobedu nad Hamasom.

Palestinska militantna grupa takođe je oštro odbacila bilo kakvo dalje izraelsko prisustvo na koridoru.

Odbijanje izraelskog premijera da se povuče po tom pitanju postalo je jedna od ključnih prepreka za finaliziranje primirja u Gazi.

Neprijateljstva između Izraela i Hamasa rasplamsala su se kada je palestinska militantna grupa napala jug Izraela 7. oktobra, ubivši oko 1.100 ljudi i uzevši više od 200 osoba za taoce. Neki su kasnije pušteni putem razmene zatvorenika ili ih je spasila izraelska vojska. Prema Izraelu, Hamas i dalje drži u zarobljeništvu više od 100 ljudi.

Izraelska masovna vojna odmazda navodno je odnela živote više od 40.000 Palestinaca, uglavnom žena i dece, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter