Izvor: Kurir
04.06.2024 u 09:52
0

PROBUDIO SE! Područje oko njega uzdrmano

U ponedeljak rano ujutro eruptirao je vulkan Kilauea na Havajima. Zvaničnici su istakli da buđenje vulkana na Velikom ostrvu ne predstavlja neposrednu opasnost po ljudske živote i infrastrukturu.

Vulkanska opservatorija Američkog geološkog instituta je oko 2 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu upozorila da postoji mogućnost izbacivanja vulkanskog pepela u atmosferu, što može biti opasno za avione.

STRAŠAN UDAR NA TERITORIJI RUSIJE, DRAGOCENO ORUŽJE ODLETELO VAZDUH : Raste borbeni moral Ukrajinaca

Nešto kasnije, oko 8:30 ujutro, opservatorija je obavestila da erupcija predstavlja manju pretnju i da velikog ispuštanja pepela najverovatnije neće biti. Glavna opasnost bile su emisije gasova i delovi stena, poznati kao tefra, koje je pretio da izbaci vulkan smešten u udaljenom području Nacionalnog parka Havajski vulkani.

 

Aktivnost vulkana u ponedeljak je bila ograničena na područje oko vrha Kilauea i južnog dela njegove kaldere.

Kako snimci sa kamera prikazuju, lava izbija iz pukotina u tom području. Takođe, erupcije oslobađaju velike količine vulkanskog gasa, koji uključuje sumporni dioksid koji predstavlja životnu opasnosti za ljude i životinje.

Pre erupcije zabeležena je pojačana seizmička aktivnost na vrhu Kilauee u nedelju, što je pokazatelj kretanja magme ispod površine. U vremenskom periodu od osam sati zabeleženo je 250 zemljotresa ispod područja vrha Kilauea, a najjači je bio magnitude 4,1.

Poslednja erupcija na Kilauei dogodila se u septembru 2023. i trajala je sedam dana. Ali tačno na mestu gde se u ponedjeljak dogodila erupcija, nije bilo nikakve aktivnosti gotovo 50 godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter