Izvor: Informer
05.07.2024 u 11:13
0

„PROJEKAT 2025“ NE SLUTI NA DOBRO: Alarmantne vesti za Putina i Rusiju

Program razvoja nuklearnog naoružanja, predstavljen u političkom programu "Projekat 2025", koji je povezan sa Donaldom Trampom, dovešće do razbuktavanja trke u naoružanju širom sveta, izjavio je nuklearni analitičar Džo Čirinčione u članku za časopis "Bulletin of the Atomic Scientists".

„Projekat 2025“ je pripremila fondacija „Nasleđe“ kao program reformi za republikanskog kandidata na predsedničkim izborima 2024. godine. Među autorima zbirke bilo je nekoliko bivših zvaničnika administracije Donalda Trampa, a sama fondacija „Nasleđe“ se predstavlja kao „institucionalizujući trampizam“.

KRV IZ NJENE RANE SLIVALA SE U VODU: Spasioci je KRVAVU izvlačili

Oni predlažu značajno ubrzanje i proširenje postojećih američkih nuklearnih i raketnih programa, povećanje nuklearnog arsenala iznad postojećih međunarodnih sporazuma i sprovođenje novih nuklearnih testova uprkos Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova iz 1996. godine.

– Ovi novi i prošireni programi ubrzaće nuklearnu trku u naoružanju. Proširenje nuklearnog arsenala u razmerama predloženim u ‘Projektu 2025’ verovatno će primorati naše rivale – uključujući Rusiju – da povećaju broj programa za razvoj i raspoređivanje nuklearnog oružja, kako bi odgovorili na rastuću pretnju Sjedinjenih Država – upozorio je analitičar.

Prema Čirinčioneovom mišljenju, trenutne mogućnosti Sjedinjenih Država prevazilaze količine koje su potrebne za izvođenje bilo kakvog zamislivog nuklearnog udara.

Predloženi programi u „Projektu 2025“ samo će dovesti do stvaranja viška oružja u ogromnom američkom nuklearnom arsenalu. Pored toga, kako je primetio ekspert, Sjedinjene Države već mogu, pod aktuelnim predsednikom, da u budžet za 2025. godinu uključe najveću sumu za troškove nuklearnog oružja još od vremena Hladnog rata.

– Planovi i programi predloženi u ‘Projektu 2025’ gurnuće Sjedinjene Države u provaliju skupe, opasne i destabilizujuće nuklearne konfrontacije – nešto neviđeno od najgorih dana Hladnog rata – zaključio je ekspert.

Ranije je predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija može uneti izmene u nuklearnu doktrinu u svetlu razmatranja mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja. Prema njegovim rečima, razvijaju se eksplozivni nuklearni uređaji male snage, a u zapadnim stručnim krugovima se razmatraju ideje o njihovoj upotrebi kao nečemu što nije posebno zastrašujuće.

U junu je specijalni pomoćnik američkog predsednika, viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za pitanja neširenja, Pranaj Vadi, izjavio za RIA Novosti da će Sjedinjene Države biti zadovoljne odgovorom Rusije na predlog za sastanak radi razgovora o Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, koji je dostavljen 2023. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter