Izvor:
12.09.2024 u 14:03
0

PUTIN: BRIKS posvećuje veliku pažnju bezbednosti

Rusija u okviru BRIKS-a veliku pažnju posvećuje pitanjima bezbednosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Sankt Peterburgu sa visokim predstavnicima zemalja BRIKS-a i BRIKS plus zaduženim za pitanja bezbednosti.
Ruski lider naveo je da je BRIKS akumulirao značajno iskustvo u reagovanju na bezbednosne izazove.
„Gradimo na zaista solidnom iskustvu saradnje koje je akumulirao BRIKS u reagovanju na pretnje terorizma i ekstremizma, nezakonite trgovine oružjem i drogom, transnacionalnog kriminala i ilegalne migracije.
Među konkretnim rezultatima zajedničkog rada država BRIKS-a izdvajam stvaranje posebnog elektronskog registra za razmenu podataka o kompjuterskim napadima i incidentima. Odluka o osnivanju saveta za finansiranje terorizma i pranje novca u BRIKS-u je u završnoj fazi“, konstatovao je Putin.
Prema njegovim rečima, planirano je da se na samitu BRIKS-a u Kazanju odobri paket sporazuma o saradnji u različitim oblastima.
„Koristim priliku da zamolim da liderima vaših zemalja prenesete da ih očekujemo na samitu, na kojem se predviđa da se sadržajno razgovara o perspektivama dalje izgradnje sveobuhvatnog partnerstva zemalja članica BRIKS-a, kao i da se odobri paket sporazuma o različitim sektorima i oblastima saradnje“, rekao je Putin.
Ruski lider je dodao da će države BRIKS-a sarađivati na zaustavljanju trgovine narkoticima korišćenjem virtuelnih platnih sistema i sajber-prostora uopšte.
„Dodatni podsticaj dobila je saradnja država BRIKS-a u borbi protiv narko-kriminala. Tokom redovnog sastanka radne grupe za borbu protiv narkotika u maju postignut je dogovor o saradnji u sprečavanju upotrebe informacionih tehnologija i virtuelnih platnih sistema u trgovini narkoticima“, naglasio je Putin.
On je primetio i da su aktivnosti Rusije, kao predsedavajuće BRIKS-a 2024. godine, bile usmerene na brzu integraciju novih članica asocijacije i istakao da su 34 države izrazile želju da se u nekom obliku pridruže aktivnostima BRIKS-a.
Putin je, takođe, napomenuo da je današnji sastanak u Sankt Peterburgu jedna od važnih etapa u pripremi samita BRIKS-a, koji će biti održan 22-24. oktobra u Kazanju, kao i da je plan za rusko predsedavanje BRIKS-om već ispunjen za više od 70 odsto.
Dvodnevni 14. sastanak predstavnika država BRIKS-a počeo je juče pod predsedavanjem sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua. Rusija ove godine predsedava BRIKS-om.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter