Izvor: Alo
29.07.2024 u 08:35
0

PUTIN: Evo šta ruski avioni rade blizu američke granice!

SAD su ranije izrazile zabrinutost zbog prisustva ruskih aviona u blizini obale Aljaske

Nedavni patrolni letovi Rusije u međunarodnom vazdušnom prostoru odgovor su na povećanu aktivnost američkih aviona u blizini ruskog vazdušnog prostora i u delovima sveta koje Moskva smatra „osetljivim“, rekao je u nedelju predsednik RF Vladimir Putin.

Ruski i kineski bombarderi su u sredu izvršili zajedničke vazdušne patrole iznad voda Čukotskog i Beringovog mora, kao i severnog Pacifika, i leteli u blizini obale Aljaske.

Iako letelica nije ušla u vazdušni prostor SAD, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da je Vašington zabrinut zbog razvoja događaja.

Prema Ostinu, to je bio prvi put da su kineski avioni bombarderi sa nuklearnim oružjem leteli unutar identifikacione zone protivvazdušne odbrane Aljaske, i prvi put da su kineski i ruski avioni poleteli iz iste baze na severoistoku Rusije.

Govoreći na godišnjoj paradi povodom Dana mornarice u Sankt Peterburgu, Putin je napomenuo da Rusija vrši patrole u ​​međunarodnom vazdušnom prostoru od 2007. godine.

„Ovo je bio naš odgovor na povećanu aktivnost američke strateške i izviđačke avijacije u regionima sveta koje Rusija smatra osetljivim. Ova mera ima za cilj, između ostalog, da obezbedi bezbednost u azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je on i dodao da je Vašington kriv što su ove patrole postale neophodne.

BLAGO OSVEŽENJE ZA POČETAK NEDELJE: Evo kakvo vreme stiže!

„Od raspada Sovjetskog Saveza, ruski strateški nosači raketa nisu vršili vazdušne patrole dalje od naših granica. Rusija je verovala da za tim više nema potrebe – svet se promenio, Hladni rat je završen. Međutim, SAD nisu uzvratile na naš gest dobre volje i nastavile su da patroliraju našim granicama“, dodao je Putin.

Ruski avioni često obavljaju patrolne letove u blizini američkog vazdušnog prostora, dok takođe prate letove SAD i NATO-a u blizini svog vazdušnog prostora. Rusija je poslednjih godina u brojnim prilikama slala avione za pratnju lovaca i bombardera država članica bloka od svojih granica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter