Izvor: Interfaks
13.06.2024 u 20:45
0

PUTIN IMA KECA U RUKAVU: Produžio zabranu prodaje ruske nafte po ceni koju su ograničile SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je do 31. decembra ukaz kojim se zabranjuje prodaja ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima ako ugovori sadrže uslov o ograničenju cene koji su postavili Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja, navodi se u danas objavljenoj uredbi.

Ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u sektoru goriva i energije u vezi sa uspostavljanjem maksimalne cene ruske nafte i naftnih derivata od nekih stranih zemalja prvi put je stupio na snagu 1. februara 2023. godine i više puta je produžavan.

IVAN GERŠKOVIĆ ZVANIČNO OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Rusija zvanično optužuje američkog novinara za špijuniranje za CIA

Zemlje Grupe 7 i Evropska unija uvele su zabranu uvoza ruske nafte i naftnih derivata, ali su dozvolile brodovlasnicima svojih zemalja da ih prevoze i pružaju posredničke i druge usluge ako se roba prodaje po ceni koja nije veća od gornje granice cena koju su utvrdile pomenute države.

Svrha embarga i gornje granice cena na rusku naftu i naftne derivate je ograničavanje prihoda ruskog budžeta od prodaje energenata, uz održavanje snabdevanja naftom i naftnim derivatima na svetskom tržištu.

Kremlj smatra da je pomenuti limit vantržišni instrument.

Sama preduzeća i pojedinci, koji su sklopili ugovore o snabdevanju, dužni su da obezbede da ugovori i njihove izmene ne sadrže odredbe o gornjoj ceni i moraju da osiguraju da se nesprovođenje ovog uslova prati do krajnjeg kupca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter