Izvor: Kurir
21.06.2024 u 10:16
0

PUTIN: „Moskva će doneti odluke koje se verovatno neće dopasti sadašnjem rukovodstvu Južne Koreje“

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Južnu Koreju da bi napravila „veliku grešku“ ako bi naoružala Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Putinova pretnja

Njegovi komentari dolaze nakon što je Seul rekao da razmatra takvu mogućnost, kao odgovor na novi sporazum između Rusije i Severne Koreje o uzajamnoj pomoći u slučaju „agresije“ na obe zemlje.

„Moskva će doneti odluke koje se verovatno neće dopasti sadašnjem rukovodstvu Južne Koreje ako Seul odluči da Kijevu isporuči oružje“, rekao je Putin novinarima.

MEKREGOR: „Putin ili Rusija je uvek imala priliku da eskalira konflikt“

Ruski lider je govorio u Vijetnamu, ubrzo nakon raskošne posete Pjongjangu, gde je potpisao sporazum o međusobnoj odbrani sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Seul je ranije osudio sporazum kao pretnju nacionalnoj bezbednosti, a savetnik za nacionalnu bezbednost Čang Ho-džin rekao je da njegova zemlja planira da „preispita pitanje podrške Ukrajini oružjem”.

Zaoštravanje posle sporazuma Rusije i Severne Koreje

Nakon Putinovih izjava, iz kabineta južnokorejskog predsednika je u petak saopšteno da će razmotriti „različite opcije“ u snabdevanju Ukrajine oružjem i da će njihov stav zavisiti od toga kako Rusija pristupi tom pitanju.

Vlasti takođe planiraju da pozovu ruskog ambasadora u Južnoj Koreji da uloži zvanični protest, javila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako je Južna Koreja pružila humanitarnu pomoć i vojnu opremu Ukrajini, ona je do sada odbijala da obezbedi smrtonosno oružje zbog svoje zvanične politike nenaoružavanja zemalja u ratu. Neki u Ukrajini su se nadali da će sve veća vojna saradnja između Moskve i Pjongjanga naterati Seul da preispita svoj pristup. Analitičari su ranije rekli da će Kijev iskoristiti Putinovu posetu Pjongjangu da poveća pritisak.

Tokom posete, Kim Džong Un je takođe obećao „punu podršku“ ruskoj invaziji na Ukrajinu. Sve je više dokaza da Rusija već koristi severnokorejske rakete u Ukrajini, prenose mediji.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi obratio se rusko-severnokorejskom sporazumu, rekavši da on treba da se „brine za svaku zemlju koja je zabrinuta za održavanje mira i stabilnosti“ u regionu. On je dodao da sporazum nije iznenađenje, rekavši da su SAD mesecima upozoravale na „rastuće odbrambene odnose“ između dve zemlje.

Japanci negoduju zbog dogovora Putina i Kima, novi incident na granici Severne i Južne Koreje

Tokio je izrazio „ozbiljnu zabrinutost što predsednik Putin nije isključio vojno-tehnološku saradnju sa Severnom Korejom“, rekao je portparol japanske vlade Jošimasa Hajaši, dodajući da je sporazum „neprihvatljiv“. Analitičari su rekli da bi sporazum mogao imati značajne implikacije na svet, kao i na region.

Pored mogućnosti da Severna Koreja otvoreno naoruža Rusiju, sporazum bi takođe potencijalno mogao da dovede do uplitanja Rusije u bilo koji novi sukob na Korejskom poluostrvu.

Dve Koreje su i dalje tehnički u ratu i održavaju dobro čuvanu granicu, na kojoj su se tenzije pogoršale poslednjih nedelja.

U odvojenom incidentu u četvrtak, severnokorejske trupe su „nakratko prešle“ granicu i povukle se nakon što je Južna Koreja ispalila hice upozorenja, saopštile su danas južnokorejske vlasti. Ovo je treći takav incident za manje od tri nedelje.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje rekao je da su dva ranija incidenta – 9. i 18. juna – izgledala kao nenamerna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter