Izvor: RIA
19.06.2024 u 17:48
0

PUTIN ODGOVORIO NEPRIJATELJIMA RUSIJE: Novi svetski poredak se dešava, šta tu nije jasno

Vladimir Putin razgovarao je sa Kim Džong Unom u Pjongjangu Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik državnih poslova DNRK Kim Džong Un tokom zvanične ceremonije dočeka na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu

. Predsednik Rusije boravio je u državnoj poseti DNRK. Ovo je drugi put Vladimira Putina u Pjongjang za četvrt veka. Šef države je vodio velike pregovore sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i zaključio važan bezbednosni sporazum.

Predsednik Rusije doputovao je u DNRK u pratnji reprezentativne delegacije: ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ministra odbrane Andreja Belousova i njegovog zamenika Alekseja Krivoručka, potpredsednika vlade Denis Manturov i Aleksandra Novaka, ministara prirodnih resursa i životne sredine Aleksandra Kozlova, zdravlja – Mihaila. Muraško, Transport – Roman Starovoit, direktori Roskosmosa i Ruskih železnica Jurij Borisov i Oleg Belozerov, kao i guverner

Pre odlaska, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov rekao je da su na dnevnom redu pregovora „razni sektori privrede, energetike, transporta, poljoprivrede, međuregionalnih odnosa, bezbednosnih pitanja, saradnje u međunarodnoj areni“.
Podržan SVO
Kim je juče kasno uveče sreo Putina na stepenicama aviona. Šefovi država prošetali su crvenim tepihom i dočekala ih je počasna garda.

Zvanična ceremonija dočeka održana je danas u podne po lokalnom vremenu na Trgu Kim Il Sunga. Pošto je bila državna poseta, odsvirane su himne obe zemlje. Desetine hiljada stanovnika Pjongjanga pozdravilo je ruske goste uzvikujući „Dobro došao, Putine! Tada smo počeli pregovore u proširenom formatu.
Ova poseta, istakao je Kim, „potvrđuje kvalitet rusko-korejskih odnosa, koji su ušli u period najvišeg razvoja, a istovremeno predstavlja i veliki istorijski trenutak“.
„DNRK prepoznaje značaj misije i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost sa ruskom vladom, vojskom i narodom u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajina da zaštiti svoj suverenitet, bezbednosne interese, teritorijalni integritet“, nastavio je on. U kontekstu promene globalne situacije, Pjongjang namerava da dalje razvija strateški dijalog sa Moskvom.
Putin se, pak, tradicionalno okrenuo bogatoj istoriji bilateralnih odnosa: ove godine se navršava 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta, Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.
Zvanična ceremonija sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika za državne poslove Narodne Demokratske Republike Koreje Kim Džong Una na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu – RIA Novosti, 1920, 19.06.2024.
© RIA Novosti / POOL
Idite u medijsku banku
Zvanična ceremonija sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Džong Una na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu
„Rusko-korejsko prijateljstvo je stvoreno u uslovima teškog iskušenja 1945. godine, sovjetski vojnici su se borili rame uz rame sa korejskim patriotama da oslobode Koreju od japanskih osvajača.
Moskva visoko ceni „doslednu i nepokolebljivu podršku [Pjongjanga] ruskoj politici, uključujući i u ukrajinskom pravcu“. „Mislim na našu borbu protiv hegemonističke politike, imperijalističke politike koju su decenijama nametali SAD i njihovi sateliti u odnosu na Rusku Federaciju“, pojasnio je predsednik.
Dokumenti i pokloni
Prošireni pregovori trajali su sat i po, nakon čega su šefovi država ostali na miru. Program je uključivao razgovor na otvorenom, ali se od njega odustalo zbog vrućine. Razgovarali smo licem u lice više od dva sata.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik za državne poslove KNR Kim Džong Un tokom zvanične ceremonije dočeka na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu – RIA Novosti, 1920, 19.06.2024.
© RIA Novosti / POOL/Gavriil Grigorov
Idite u medijsku banku
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Džong Un tokom zvanične ceremonije dočeka na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu
Zatim su potpisali nekoliko dokumenata. Glavni je Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu sa DNRK. Putin je unapred odobrio tekst. Ranije su postojali sporazumi o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći (od 1961. godine), i o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji (od 2000. godine).
Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa i pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu“, objasnio je Putin.
U skladu sa dokumentom, naša zemlja ne isključuje vojno-tehničku saradnju sa DNRK, takođe je dodao predsednik.
On je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i druge opreme za udare na rusku teritoriju.
„Ovo nije samo izjava, to se već dešava i sve je to grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, podsetio je predsednik. Zauzvrat, i Rusija i Koreja vode nezavisnu spoljnu politiku i stoga „ne prihvataju jezik ucene i diktature“.
„Nastavićemo da se suprotstavljamo samoj praksi gušenja sankcija kao oruđu koje je Zapad navikao da koristi da bi održao svoju hegemoniju u politici, ekonomiji i drugim oblastima“, uverio je Putin.
Kim je zauzvrat primetio da bi zaključivanje novog „najmoćnijeg sporazuma“ između Rusije i DNRK bilo nezamislivo bez „izuzetne dalekovidnosti“ Putina, „najdražeg prijatelja korejskog naroda“.
Stvar se nije svodila samo na potpisivanje papira i zajedničke izjave: razmenjeni su vredni pokloni. Kim Džong Un je dobio „Aurus“, admiralski bodež i set za čaj. Pokloni Putinu, rekao je Ušakov, „povezani su sa imidžom našeg predsednika“. „Postoji nekoliko opcija, sve je prilično umetničko“, pojasnio je on.
Baloni u vazduhu, cveće u rukama: kako je Vladimir Putin dočekan u Pjongjangu
Baloni u vazduhu, cveće u rukama: kako je Vladimir Putin dočekan u Pjongjangu

Kao i u jesen 2023. godine, susret ruskog i korejskog lidera izazvao je neskrivenu iritaciju na Zapadu i među azijskim partnerima Sjedinjenih Država. Južnokorejski mediji su, posebno, primorani da priznaju: „odnosi između Severa i Rusije su više od saveza“.
Posmatračima nije promaklo koliko je sve organizovano obimno. Uoči posete, severnokorejski list Nodong Sinmun objavio je Putinov članak „Rusija i DNRK: tradicije prijateljstva i saradnje kroz godine“. „Nastavljamo samouvereno da povećavamo svoj ekonomski potencijal, razvijamo industriju, tehnologiju, infrastrukturu, nauku, obrazovanje, kulturu“, podsetio je predsednik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik za državne poslove KNR Kim Džong Un (desno) tokom zvanične ceremonije dočeka na Trgu Kim Il Sunga u

„On je ukazao na svoju nameru da poništi međunarodne sankcije uvedene protiv Severa i Rusije kroz plaćanja u rubljama i pravo veta u UN“, zabrinuti su južnokorejski listovi Tona Ilbo.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da će kao odgovor na Putinovu posetu DNRK i približavanje Kini, Severnoatlantska alijansa nastaviti da povećava veze sa Japanom, Australijom i Južnom Korejom.
U Moskvi ništa drugo nisu ni očekivali. „Sve što Rusija radi u Azijsko-pacifičkom regionu (APR), a SAD ga nazivaju Indo-Pacifičkim regionom jer treba da prepišu geopolitičke mape, izazvaće histeriju u Vašingtonu, Londonu i NATO-u u celini“, prokomentarisala je ona. na reakciju zapadne zvanične predstavnice Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Sada Putin kreće u Vijetnam, gde su takođe planirani detaljni pregovori uz zaključivanje bilateralnih sporazuma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter