Izvor: INFORMER
09.06.2024 u 20:21
0

PUTIN PREDVIDEO NOVE SVETSKE LIDERE: Otkrio ko će voditi svet, a neće to biti ni Rusija, niti SAD!

Kina i Indija će definisati svetsku ekonomiju do sredine ovog veka, predvideo je ruski predsednik Vladimir Putin. On je izjavio da je Zapad potkopao globalno poverenje u sopstvene finansijske sisteme, te da budućnost pripada grupi BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), koja je otvorena za prijem novih članova.

Putin je govorio na 27. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji je okupio 17.000 učesnika iz 136 zemalja, uključujući Brazil, Indiju, Kinu, Venecuelu, Azerbejdžan, Zimbabve i Boliviju.

Jačanje suvereniteta

Ruski predsednik je izjavio da je počela trka među zemljama za jačanje svog suvereniteta u tri ključne oblasti – državotvornosti, kulturnim vrednostima i ekonomiji. Istovremeno, kako je istakao, zemlje koje su donedavno bile lideri globalnog razvoja, pokušavaju da održe svoju hegemoniju, ali im to ne polazi za rukom.

– Vodeće ekonomije, kao što su Kina i Indija, ali i druge zemlje u Aziji i Africi koje imaju visoke stope ekonomskog rasta, definisaće globalni ekonomski pejsaž do sredine ovog veka – rekao je Putin, pozivajući se na stručnjake.

Dodao je da je javna tajna da je poverenje u pouzdanost zapadnih platnih sistema narušeno.

– To su zapadne zemlje uradile same sebi. Podstakle su trgovinu u drugim valutama, svim osim dolara i evra. U tom kontekstu mogu da kažem da se udeo takozvanih toksičnih valuta neprijateljskih zemalja u plaćanjima za ruski izvoz prošle godine prepolovio. Od 2021. do 2023. godine plaćanja u rubljama za ruski izvoz su se utrostručila. Rusija će nastaviti da povećava upotrebu nacionalnih valuta u trgovini sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući one iz BRIKS-a – istakao je Putin.

Novi platni sistem

Prema njegovim rečima, to će povećati bezbednost i efikasnost trgovine i doprineti razvoju nezavisnog sistema plaćanja.

– BRIKS radi na formiranju nezavisnog platnog sistema, koji nije podložan političkom pritisku, zloupotrebi i spoljnoj intervenciji – naglasio je Putin.

Osim toga, ruski predsednik je istakao da BRIKS ima veliki potencijal i za prijem novih članica.

– Rusija će pozdraviti i podržati takvu želju svih zainteresovanih partnera – naveo je Putin.

Zapadne sankcije nisu naškodile Rusiji

Putin je rekao da Rusija, uprkos nelegitimnim zapadnim sankcijama, ostaje jedan od ključnih učesnika globalne trgovine i nastavlja da razvija logistiku, šireći krug zemalja sa kojima sarađuje i jača odnose.
– Rusija je dokazala svoju sposobnost da bude prijemčiva i da se brzo prilagođava tehnološkim promenama. Već su se dogodile promene u finansijskom sektoru, elektronskoj trgovini, transportnim uslugama i sistemima državne uprave. Sličan napredak se, takođe, vidi u vojnoj sferi, gde su potrebne visoke stope tehnološke prilagodljivosti – izjavio je Putin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter