Izvor: kurir
03.07.2024 u 22:45
0

PUTIN SPREMAN DA PODELI KRIM SA UKRAJINOM? Ovo su predlozi za KRAJ RATA, evo šta traži od Kijeva!

Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je da deli suverenitet Krima sa Ukrajinom, prema navodnom „novom mirovnom planu“.

Putin je poslao svog ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokolceva u SAD sa novim predlozima za okončanje rata u Ukrajini, kažu izvori u Moskvi i u Kijevu, piše

Uprkos sankcijama, Kolokolcevu je dozvoljeno da uđe u SAD navodno da prisustvuje sastanku šefova policije UN.

Ali to je bio samo trik koji mu je omogućio da otputuje u Vašington VIP avionom iz Putinove predsedničke flote kako bi preneo američkoj vladi stvarne zahteve diktatora za mirovnim sporazumom, tvrdi se.

Vodeći ukrajinski TV novinar Dmitrij Gordon rekao je da je dobio detalje o paketu od „naših obaveštajnih izvora“, dok je ruski Telegram kanal Gosdumskaja – koji tvrdi da su mu to rekli insajderski izvori u Moskvi – zasebno izvestio o sličnom nizu Putinovih zahteva.

Paket će verovatno biti neprihvatljiv za Ukrajinu, koja bi morala da ustupi ogromne delove okupirane teritorije i da joj bude zabranjeno da se pridruži NATO-u, ali je koncesionaran u poređenju sa Putinovim zahtevima u maju.

– Glavna svrha Kolokolcevovog dolaska je bila da preda ruski mirovni plan američkim vlastima – rekao je Gordon, koji je dodao da je to bio Putinov plan „za okončanje rata“.

Zahtevi su bili da Ukrajina mora u potpunosti da se povuče iz oblasti Donjecka i Luganska, koje su sada delimično pripojene Rusiji.

Ali Rusija bi Ukrajini predala nuklearnu elektranu Zaporožje i obližnji grad Enerhodar.

I razgovaralo bi se o mogućem prelasku Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine.

Krim bi postao „posebno demilitarizovana administrativna teritorija sa dvostrukom podređenošću Ukrajini i Ruskoj Federaciji“.

– Ukrajina mora da preuzme na sebe pravno obavezujuće međunarodne garancije, a ne da blokira snabdevanje Krima vodom – rekao je Gordon, čitajući iz dokumenta.

Putin je zauzeo crnomorsko poluostrvo Krim 2014. godine i obećao da ga nikada neće vratiti Ukrajini.

Ukrajina bi takođe kontrolisala „demilitarizovanu zonu“ od 100 kilometara duž reke Dnjepar.

 

GRČKA NA UDARU STRAVIČNE OLUJE! Ako letujete na ovim lokacijama NE IZLAZITE i pratite uputstva nadležnih

Zemlji bi bilo zabranjeno da se pridruži NATO-u, prema navodnom ruskom planu.

Ali Putin navodno ne želi da blokira pridruživanje Ukrajine EU.

Zapad bi ukinuo sankcije ruskoj nafti i gasu, kao i bankarstvu.

Sastanak UN na kojem je prisustvovao ruski ministar bio je „manevar diverzacije“, rekao je Gordon.

– Oblast Donjecka i Luganska ne mogu biti prebačene pod kontrolu Ukrajine, jer će to izazvati, kako kažu, skori genocid nad stanovništvom te teritorije, od kojih je trećina učestvovala u neprijateljstvima protiv Ukrajine – rekao je Gordon.

Nije bilo zvaničnih komentara iz SAD, Rusije ili Ukrajine o navodnim kontaktima preko kanala u vezi sa posetom Kolokolceva.

Intrigantno je da je avion Kolokolceva viđen pored aviona bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa kada je stigao u Vašington.

Tramp je obećao da bi mogao brzo da zaustavi oslabljujući rat ako bude ponovo izabran i nagovestio da bi to uključivalo ustupanje ukrajinske teritorije u zamenu za bezbednosna uveravanja da ta zemlja neće postati članica NATO-a.

Kolokolcev (63) je Putinov ministar unutrašnjih poslova već 12 godina, zadužen za rusku policiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter