Izvor: Kurir
06.06.2024 u 09:11
2

PUTINOV ZALIV SVINJA: Odgovor Rusa na Bajdenovu dozvolu Ukrajini!

Američki zvaničnici su saopštili da SAD prate ruske bojne brodove i letelice koji bi narednih nedelja trebalo da stignu na područje Kariba gde će izvoditi vojne vežbe.

AP prenosi navode neimenovanih izvora iz Vašingtona koji kažu da Rusija time demonstrira silu dok napetost sa Moskvom raste zbog zapadne vojne pomoći Ukrajini.

PUTIN: „Snabdevanje zone sukoba oružjem je uvek loša stvar“

Navodi se da se očekuje da ruski bojni brodovi pristanu u luke u Venecueli i Kubi, čime Rusija uspostavlja vojno prisustvo u zapadnoj hemisferi za koju visoki zvaničnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena smatraju da je primetno, ali ne i zabrinjavajuće.

AP navodi da su dvojica zvaničnika kazala da će vojska SAD pratiti vežbe u kojima će učestvovati „pregršt“ ruskih brodova i pomoćnih plovila.

Američka agencija navodi da ovo nije prvi put da Rusija šalje bojne brodove na Karibe.

Ali, naglašava se da se ovi manevri održavaju nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da bi Moskva mogla da preduzme „asimetrične korake“ u svetu.

Oni bi bili odgovor na odluku Bajdena da Ukrajini dozvoli upotrebu američkog oružja za udare unutar Rusije kako bi se zaštitio Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Navodi se da su zvaničnici Bajdenove administracije insistirali na anonimnosti pošto se radi o detaljima koji još nisu zvanično objavljeni.

Oni su kazali da su ruske vežbe na Karibima „svakako“ deo šireg odgovora Moskve na američku podršku Ukrajini, ali da takođe pokazuju nastojanje Putina da pokaže da je njegova Ratna mornarica i dalje sposobna za demonstraciju globalne moći nakon što je izgubila više brodova u ukrajinskim napadima u Crnom moru.

Podseća se da je ukrajinska vojska u martu saopštila da je Rusija ostala bez trećine svoje Crnmorske flote u protekle dve godine rata.

Navodi se da Rusija nije unapred obavestila SAD o manevrima na Karibima, iako zemlje to često rade prilikom održavanja vojnih vežbi kako bi se sprečile pogrešne procene.

Američki zvaničnici su ipak naveli da vojske širom sveta imaju pravo da izvode manevre u međunarodnim vodama i da to redovno i rade.

Kao primer navode velike pomorske i vazduhoplovne vežbe BALTOPS 24 koje NATO zemlje, uključujući Ameriku, započinju sutra na području Baltika u blizini Rusije.

Zvaničnici SAD očekuju da će ruski brodovi ostati na Karibima tokom celog leta i da će verovatno nakon završetka ovoh manevara održati još jedne vojne vežbe na tom području.

Oni su kazali da je američki Kongres u sredu dobio informaciju o ruskim pomorskim vežbama u Karipskom moru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “PUTINOV ZALIV SVINJA: Odgovor Rusa na Bajdenovu dozvolu Ukrajini!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter