Izvor: Alo
30.09.2024 u 15:59
0

PUTINOVA POBEDA U UKRAJINI BI BILA NAJVEĆI RIZIK ZA NATO: Članice NATO-a ne odustaju od upućivanja veće vojne pomoći Ukrajini!

Članice NATO ne bi trebalo da odustanu od upućivanja veće vojne pomoći Ukrajini zbog nepromišljene nuklearne retorike predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za Rojters.

Stoltenberg je reagovao na Putinovu prošlonedeljnu izjavu da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako bude pogođena konvencionalnim raketama i da će Moskva svaki napad na nju podržan od strane nuklearne sile smatrati zajedničkim napadom, navela je agencija.

ZEMLJOTRES POGODIO RUSIJU: Ne zna se da li ima žrtava!

– Ono što smo videli je obrazac bezobzirne ruske nuklearne retorike i poruka, i to se uklapa u taj obrazac – rekao je Stoltenberg, koji će sutra, posle decenije na funkciji, predati rukovođenje NATO bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu.

Stoltenberg je istakao da su svaki put kada su pojačavali podršku novim tipovima naoružanja – borbenim tenkovima, raketama dugog dometa ili F-16, Rusi pokušavali da ih spreče.

– Nisu uspeli, a ni ovaj najnoviji primer ne bi trebalo da spreči saveznike NATO-a da podrže Ukrajinu – naveo je on.

Stoltenberg je rekao da NATO nije primetio bilo kakvu promenu u nuklearnom držanju Rusije koja zahteva bilo kakve promene NATO. On je rekao da bi najveći rizik za NATO bio ako Putin pobedi u Ukrajini.

– Onda će poruka biti da kada je upotrebio vojnu silu, ali i kada je pretio NATO saveznicima, da je dobio ono što je želeo i to će nas sve učiniti ranjivijim – naglasio je Stoltenberg.

On je, takođe, rekao da bi svaki završetak rata pregovorima morao da uključuje bezbednosne garancije za Ukrajinu zapadnih sila, pre svega SAD. U suprotnom, rekao je on, Rusija neće poštovati nijednu liniju ucrtanu na mapi preko koje ne bi trebalo da ide.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter