Izvor: blic
17.09.2024 u 22:40
0

RASTE BROJ ŽRTAVA U LIBANU: Hezbolah najavio osvetu!

Vest broj jedan danas popodne u svetu je masovna eksplozija pejdžera koje je libanski Hezbolah koristio za komunikaciju. Hezbolah je zapretio odmazdom protiv Izraela nakon serije eksplozija pejdžera koje su pogodile Liban, usmrtili najmanje devet osoba i povredili skoro 3.000.

Eksplozije su se dogodile u trenutku kada su tenzije između Izraela i Hezbolaha dostigle vrhunac zbog sukoba u regionu.

Izraelske vlasti za sada se nisu službeno oglasile povodom napada. Eksplozije su se desile samo nekoliko sati nakon što je Izrael najavio proširenje svojih vojnih ciljeva, usmerenih na Hezbolah, u okviru šireg konflikta sa Hamasom.

LUKAŠENKO UPOZORAVA SVET: Napad na Belorusiju bi značio početak trećeg svetskog rata!

Libanski ministar zdravlja, Firas Abijad, potvrdio je da je među poginulima bila i desetogodišnja devojčica.

„Oko 2.750 osoba je povređeno, od kojih je više od 200 u kritičnom stanju,“ rekao je Abijad na konferenciji za novinare, dodajući da su povrede uglavnom na licu, rukama i stomaku.

Eksplozije posle 3 nedelje mira

Eksplozije su usledile nakon višemesečnih ciljanih ubistava izraelskih snaga na visoke lidere Hezbolaha i u vreme kada američki zvaničnici nastoje da deeskaliraju situaciju. Takođe, postoji zabrinutost da bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu mogao da naloži kopnenu invaziju na Liban, što bi dodatno pogoršalo situaciju u regionu.

Hezbolah je iskoristio pejdžere niske tehnologije kao meru zaštite od nadzora izraelskih bezbednosnih snaga, koje bi mogle pratiti njihove mobilne telefone. Među povređenima je i iranski ambasador u Beirutu, Mojtaba Amani, prema izveštajima.

Eksplozije su poremetile prividni mir koji je vladao u poslednje tri nedelje, nakon ograničenih sukoba krajem avgusta. Izraelski mediji javljaju da su Netanjahu i drugi bezbednosni zvaničnici održali hitne sastanke u Tel Avivu kako bi procenili situaciju i spremnost za mogući odgovor.

Bolnice u pripravnosti

U međuvremenu, bolnice širom Libana su preplavljene povređenima, a Hitna pomoć u Beirutu nije prestajala sa radom nekoliko sati nakon eksplozija. Ministarstvo zdravlja Libana stavilo je sve bolnice u maksimalnu pripravnost i naložilo građanima da se distanciraju od bežičnih komunikacionih uređaja.

Postoje sumnje da je izraelska obaveštajna agencija Mosad mogla biti uključena u napad, s obzirom na sofisticiranost operacije. Josi Melman, stručnjak za izraelsku obaveštajnu službu, naglasio je da napad može biti znak prodora izraelskih agenata u Hezbolahovu komunikaciju, ali je postavio pitanje o strateškoj koristi takvog koordinisanog napada.

Incident je dodatno zakomplikovao situaciju, s obzirom na to da je izraelski premijer razmatrao moguće smene u svom kabinetu i potencijalno proširenje vojne operacije protiv Hezbolaha. Sukobi su već doveli do velikog broja žrtava i raseljavanja ljudi, a trenutna eskalacija preti dodatnim pogoršanjem humanitarne situacije u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter