Izvor: SPUTNIK
09.08.2024 u 23:00
0

RATNO STANJE DRŽI KIJEVSKI REŽIM NA VLASTI

Kraj sukoba u Ukrajini označio bi kraj aktuelnog kijevskog režima i to je razlog zbog koga ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegov šef kabineta i siva eminencija Andrej Jermak ne žele da sklope mir sa Rusijom i konačno zaustave krvoproliće, tvrde eksperti.

Drugim rečima, odlučnost Kijeva da nastavi sukob sa Rusijom bez obzira na cene i posledice govori o tome da o miru za sada nema govora. Tome u prilog ide i Jermakova poslednja izjava da ukrajinsko rukovodstvo trenutno ne vidi smisao za mirovne pregovore sa Rusijom.
Iako Zelenski u poslednje vreme sve češće ističe potrebu za pregovorima sa Rusijom, stručnjaci su ubeđeni da je to bio njegov pokušaj da obmane Moskvu. Drugim rečima, rat je jedino što ga drži na vlasti, uprkos isteku mandata.
„Oni ni ranije nisu videli smisao pregovora, čak su otvoreno izjavljivali: ‘Mi iznosimo ideju o pregovorima, jer je to od nas tražio Zapad’. Odnosno, posle ‘mirovnog samita’ od njih je traženo da ne odbiju pregovore, barem u javnoj sferi. Oni su uradili to što je od njih traženo, a u stvari nisu hteli te pregovore. Za ovaj režim je ratno stanje ona sredina u kojoj on može da preživi”, ističe Spiridon Kilinkarov, bivši poslanik Vrhovne rade i član pokreta „Druga Ukrajina“.
Dok je Zelenski ovih dana govorio o tome da je već ove godine potrebno pripremiti bazu za zaključenje mira sa Moskvom, Jermak izjavljuje da Ukrajina nije spremna na teritorijalne ustupke i da neće pristati na nove Minske sporazume.
On kaže da mogućnost pozivanja Rusije na drugu konferenciju o regulisanju ukrajinske krize ne treba tumačiti kao početak pregovaračkog procesa i iznosi određene uslove za primirje.
MEDVEDEV: Učinićemo sve da najnoviji ruski tenkovi dođu do centra Berlina

Britanci krivi za propast pregovora

Kijev zahteva povratak svih „okupiranih“ teritorija i vraćanje na granice iz 1991., garancije bezbednosti, reparacije i kažnjavanje „ratnih zločinaca“. Osim toga, traži obezbeđivanje garancija suvereniteta, povratak svih zatvorenika i dece, kao i novu bezbednosnu strukturu u Evropi.
Jermak je ovo nazvao „obnovom teritorijalnog integriteta” Ukrajine.
„Kraj rata znači kraj njihove vlasti i zato oni neće ulaziti ni u kakve pregovore. Što duže rat traje, to je za njih bolje – i za Jermaka i za Zelenskog. Dakle, nemoguće je očekivati od njih bilo kakve pregovore i prekid sukoba. Drugim rečima, sa Zelenskim, sa Jermakom i ovim režimom, generalno, ne može biti pregovora. Sve ostalo je iluzija“, kaže Kilinkarov.
On ocenjuje da pregovori možda i mogu da počnu, ali ne mogu biti završeni sve dok su oni na vlasti.
„Prvo, imamo posla sa ljudima sumnjivog legitimiteta i o čemu se onda sa njima može razgovarati? Kakve dokumente možete potpisati i kakvi pregovori se mogu sa njima voditi? Dakle, neophodno je demontirati ovaj režim, ponovo ga uspostaviti i onda možemo o nečemu da pričamo. Sada ne vidim smisao da se sa njima razgovara o bilo čemu“, dodao je Kilinkarov.
Ranije je i Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog, komentarišući napad Oružanih snaga Ukrajine na ruski region Kurska, rekao da bi ova situacija mogla da poboljša poziciju Kijeva u mogućim pregovorima sa Moskvom.
Podsećajući na ulogu Sjedinjenih Država i Velike Britanije u ovom sukobu, Kilinkarov ističe da su Britanci protiv pregovora, dok ruski eksperti takođe smatraju da je London još jednom odigrao svoju ulogu u stvaranju prepreka za moguće pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini. Jer, treba se setiti da je bivši britanski premijer Boris Džonson, još na početku sukoba, u proleće 2022., osujetio mirovni sporazum između Moskve i Kijeva.
„Ideja koju Podoljak iznosi o tome da je potrebno pojačati pritisak na Rusiju kako bi onda napravila ustupke zapravo nije njegova ideja. On dobro poznaje ruski narod, on zna rusku vlast i jasno mu je da je to nemoguće. Dakle, to nije njegova ideja, a to može biti ideja ukrajinskih zapadnih partnera koji smatraju da je na taj način moguće naterati Rusiju da pregovara. Zapravo rezultat će biti dijametralno suprotan“, kaže Kilinkarov.
Prema njegovim rečima, postojali su određeni preduslovi za ulazak u neku vrstu dijaloga, ali zbog provokacija i napada Ukrajinaca na Kursku oblast to gubi svaki smisao. Sa kijevskim režimom u takvim uslovima „niko neće sesti za pregovarački sto“.
Očigledno je da je kijevski režim spreman da ratuje „do poslednjeg Ukrajinca“, a tome u prilog ide i činjenica da je reakcija kijevskog režima izostala na junski predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se prekinu borbe i uspostavi mir.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter