Izvor: Happy BSC
09.11.2022 u 21:22
0

„Rusi su vrlo dobri šahisti, a danas se rat vodi kao na šahovskoj tabli“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 259. danu sukoba u Ukrajini.

Na ovu temu razgovarali smo sa našim gostima: Draganom Vasiljkovićem – kapetan Dragan, Đurom Bilbijom – portal Fakti i  Brankom Lukićem – advokat.

– To bi trebalo pitati, šta to znači Šojgu i Surovikina. Rusija se povlači sa svog plac darma, jedinog na desnoj obali Dnjepra. To je značajno parče teritorije Hersonske oblasti i manjim delom Nikolajevske. Na samu naredbu za povlačenje može se gledati iz više uglova, ne bih žurio ni sa kakvim zaključcima. Legitimno je pitati ako ste to uzeli, ako to držite to je odlična polazna tačka prema Nikolajevu, prema Očakovu, prema Krivom rogu i tamo dalje prema Odesi – rekao je Bilbija, pa nastavio:

EKSKLUZIVNO Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

– Onaj ko hoće sa te strane da pristupi Odesi i Nikolajevu moraće ponovo da pređe Dnjepar na tom mestu. A to je most koji povezuje dva dela Hersona, Antonovski most, koji je izbušen raketama, ali se drži na stubovima vrlo stabilno. Oni koji ugovaraju posao i oni koji to nadgledaju iz državnog vrha nisu ugrađivali ni u kakve projekte, pa ni u takve kakav je taj most.

– Moguće je da Rusija navlači ukrajinske snage na Herson. Sergej Pereslegin je 22. oktobra javno govorio, koliko on zna, general Surovikin će pokušati da navuče Ukrajince na Herson i Novu Kahovku, i da će ih tu uvući u borbe gde će Ukrajinci izvući deblji kraj i Rusiji omogućiti da razvije veliku ofanzivu. Rusija da odstupa odatle imalo je više smisla pre 10 dana, sada kada je dodala 300.000 mobilisanih, nisu svi na frontovima, ima manje razloga ako se gleda površinski. Ako general Surovikin i ruski generalštab napravili plan koji hvata šire nego što je plac darmin i Hersonska oblast, moguće je da glavne stvari drže namerno u zatamnjenju, da se ne govore. 

– Uvlačenje Ukrajinaca u bitku za grad, oni nikad nisu napadali veliki grad, Rusija jeste oni nisu. Tu oni mogu samo da gube. Jedno je kad napadate iz otvorenog polja na utvrđene linije i na grad. Vrlo je moguće da ih Rusija uvlači, oni ne mogu da napadaju malim sangama, moraće da oslabe svoje pozicije. Moguće je da će Rusija da uradi ono kao kad je iskrcala desant pored Kijeva i tačku na aerodromu proširila na tri strane, to Rusija može da uradi opet. Kažu da je Surovikin, po obrazovanju, čovek kopnene vojske. Rusija ima veće i sposobnije padobranske jedinice od armija zemalja sa kojima ona treba da se poredi. Putin je drugog dana od početka specijalne operacije uputio apel rusko-ukrajinskom generalitetu da preuzme vlast u Kijevu. Rusija je potom odustala od daljeg atakovanja Kijeva. Toi je bila nada za prvih 100 dana – ispričao je Đuro Bilbija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Kao što je gospodin Bilbija rekao sve je moguće. Za poslednjih desetak godina sistem ratovanja se drastično promenio, nema više tajni. Rat se vodio kao na šahovskoj tabli, sve se vidi. Taktički, objašnjenje koje je Surovikin dao, mnogo je lakše. I ne zaboravite Rusija ima daleko savremeniju i prezicniju dalekometnu artiljeriju. Mogu da pogode svaku tačku u Ukrajini. Zašto bi gurali velike snage preko reke, gde bi i povlačenje bilo problematično, pa i dotur same logistike je relativno kompleksan. Mnogo je bolje vratiti ga na desnu obalu i odatle preciznom artiljerijom – rekao je kapetan Dragan i dodao:

– Ne bi me iznenadilo da čujemo sutra da je Kijev pao. Može to da se dogodi vrlo lako. Zavisi koja je odbrana tamo. Siguran sam da to povlačenje nije iznuđeno nekom vojnom taktikom nego je to taktička odluka. Surovikin zaista vodi računa o životima, čak i o ukrajinskim ne samo o svojim. Kada je napao 20 gradova, bilo je samo 12 civilnih žrtava. Treba ga prtoglasiti humanistom stoleća. To što oni rade, stvarno vode računa o minimlanim žrtvama, ako uporedite ukrajinske i ruske žrtve, u Rusija ima manje žrtava, koji su u ofanizivi, nego oni koji su u defanzivi. Rusi su vrlo dobri šahisti, a danas se rat void kao na šahovskoj tabli.

– Ne bih se usudio da se suprotstavim zaključcima gospodina Bilbije. Voleo bih da sam optimista kao on. Ja se u vojnu strategiju i taktiku ne razumem. Nadam se da je neki taktički potez ruske strane, a to smo isto govorili za Harkovsku oblast, kako će da navuku Ukrajince, pa da ih potamane. Očekivao sam de će operacija da krene prema Nikolajevu, jer činjenica je da je teško braniti taj deo preko Dnjepra. Međutim vidimo da je ruska strana odličila da se povuče preko Dnjepra – rekao je Lukić, pa nastavio:

– To ne radi samo Surovikin, to su štabovi, čitavi timovi ljudi. Zbog nečega, da li je samo da bi spasili civile i vojnike ili tu ima neko opravdanje vojne prirode, to ćemo videte narednih dana. Mene danas nije obradovala vest da je Rusija odlučila da napusti jedini veći grad koji je zauzela u ovoj specijalnoj operaciji. Donjeck i Lugansk su već bili u rukama ruskih snaga. Ovo je jedini glavni grad neke oblasti koji je bez borbe predat ruskoj strani, to su dobro uradili pre početka same operacije. To je jedan od većih uspeha u ovoj specijalnoj operaciji. Sada predaja tog grada, bilo je mnogo logičnije da je to urađeno pre deset dana. Moguće da postoji neko opravdanje vojne priorde, ali nisam previše radostan što se ovo dešava.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter