Izvor: alo
01.07.2024 u 19:06
0

RUSIJA IZVRŠILA ŽESTOK UDAR NA BRITANSKU AVIJACIJU! Pogođeno više od 25 procenata letelica!

GPS ometanje - rastuća pretnja bezbednosti vazdušnog saobraćaja

Ometanje GPS signala postaje sve veća pretnja za bezbednost vazdušnog saobraćaja u istočnoj Evropi. Analiza hiljada letova tokom prva četiri meseca 2024. godine otkrila je da je više od jednog od četiri leta RAF-a za transport i nadzor bilo podložno ovim smetnjama. Ovo zabrinjavajuće otkriće ukazuje na ozbiljan trend koji utiče kako na civilne, tako i na vojne operacije.

Stručnjaci upozoravaju da neselektivno ometanje GPS-a može znatno ugroziti bezbednost, stvarajući izazove za navigaciju i povećavajući opterećenje za pilote, posebno u vazdušnom prostoru blizu potencijalno opasnih zona. Incidenti poput blokiranja GPS signala za avion koji je prevozio ministra odbrane Velike Britanije iz Poljske u martu, dodatno su istakli ozbiljnost situacije.

 

TRAMP SLAVI POBEDU: Vrhovni sud doneo odluku bez presedana NIJE ODGOVORAN ZA PODSTICANJE NAPADA NA KAPITOL?

 

Ometanje GPS-a uticalo je na znatan broj letova RAF-a, uključujući transportne avione poput Airbus A330 i vojne avione kao što su Voyager i RC-135.Analiza podataka ukazuje na različite izvore ovih smetnji, uključujući rusko vojno prisustvo u Siriji i iz Kalinjingrada, kao i dejstva Izraelskih odbrambenih snaga. Povećanje učestalosti ometanja u regionima poput istočne Evrope i istočnog Mediterana zahteva prilagođavanje strategija navigacije i kontrolu vazdušnog saobraćaja kako bi se odgovorilo na ovakve izazove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter