Izvor: ALO
16.06.2024 u 11:00
0

RUSKA ZVER NA SLOBODI NAPOKON RASPOREDILI S-500: Ovo „eksperimentalno“ oružje nikada pre nije korišćeno!

Rusija raspoređuje S-500 sistem protivvazdušne odbrane u Krimu usled napada Ukrajine

Rusija je rasporedila svoj jedini S-500 sistem protivvazdušne odbrane u Krimu usled intenziviranih napada koje vrši Ukrajina, izjavio je šef ukrajinske obaveštajne službe ovih dana. S-500, napredni sistem koji je opisan kao „eksperimentalni“ od strane Kirila Budanova, šefa ukrajinske obaveštajne službe odbrane, nikada ranije nije korišćen u borbenim dejstvima. Premeštanje S-500 radi zaštite mosta preko Kerčkog moreuza i jačanja ruske protivvazdušne mreže u okupiranom Krimu potvrđeno je od strane Budanova u sredu.

Most preko Kerčkog moreuza, 19 kilometara dugačka konstrukcija koja povezuje kopneni deo Rusije sa okupiranim Krimom, služi kao efikasan put za ruske snage da pristupe regionu i kao simbol ruske kontrole nad poluostrvom. Ukrajinski dronovi, bombe i napadi su više puta ciljali most, kao i ruska sredstva protivvazdušne odbrane, naročito u poslednjim nedeljama.

Sistem „Prometej“ S-500

NATO FORMIRA GLAVNI ŠTAB ZA UKRAJINU: Vojnom pomoći Kijevu će biti upravljano iz NEMAČKE KASARNE

 

S-500, poznat kao „Prometej“, je mobilni sistem protivvazdušne odbrane dizajniran da presreće balističke rakete i druge dalekometne projektilie. Prema saznanjima Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu, S-500 je suštinski modernizovana verzija S-300. Iako je sistem više puta testiran, S-500 nikada nije korišćen u borbenim dejstvima. Rusija tvrdi da je sistem sposoban da presretne sve vrste oružja, uključujući hipersonične projektile, ali pun obim te sposobnosti ostaje nejasan.

Razvoj i proizvodnja S-500 su se suočili sa značajnim izazovima od početka projekta 2010. godine, što je dovelo do značajnih kašnjenja tokom sledeće decenije. Iako je sistem isporučen vojsci 2021. godine, bio je u ograničenom stanju koje nije moglo da ispuni sve zahteve za raspoređivanje. U aprilu 2024, tadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je najavio da će sistem stupiti u borbu u jednoj od dve varijante: za raketnu odbranu i kao sistem protivvazdušne odbrane.

Ukrajinski napadi i podrška Zapada

Napadi u regionu, naročito usmereni ka ruskim sredstvima protivvazdušne odbrane, su se intenzivirali od kraja maja. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je izvestio o većim napadima, uključujući jedan ovog tjedna, koji su pogodili sisteme S-300 i S-400. Postoje sumnje da Ukrajina koristi američke taktičke raketne sisteme, poznate kao ATACMS, za ove napade. Dok Ukrajina nastavlja da cilja sisteme protivvazdušne odbrane na poluostrvu, Rusija može da rasporedi više svojih sredstava protivvazdušne odbrane tamo, čime postaje ranjiva na dalje napade Ukrajine.

Napadi Ukrajine na Krim su dobili podršku od Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih saveznika. Ovo dolazi nakon što je predsednik SAD Džo Bajden i drugi lideri NATO-a, iako ponekad nevoljno, pristali da dozvole Ukrajini korišćenje dalekometnog oružja za ciljanje ruskih objekata na okupiranom teritoriju.

U principu, prema Institutu za proučavanje rata, Ukrajina bi mogla da ponovi uspeh svojih napada na Krimu u drugim okupiranim područjima ukoliko zapadni saveznici odobre takve akcije. Potencijalna dugoročna efikasnost ovih napada bi mogla značajno da utiče na stratešku ravnotežu u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter