Izvor: KURIR
12.06.2024 u 21:01
0

RUSKE PODMORNICE NA KUBI! MOĆNA ČUDOVIŠTA IZ DUBINE: Ovo je bio Putinov način da uputi jednu jasnu poruku Bajdenu

Grupa brodova ruske mornarice, uključujući i podmornicu na nuklearni pogon, stigla je na Kubu u sredu ujutro u znak jačanja veza između dva saveznika iz Hladnog rata.

Ruska fregata Admiral Gorškov – prva u konvoju od četiri broda – ispalila je pozdrav od 21 topovska plotuna nakon ulaska u luku Havane, na šta su Kubanci odgovorili topovskom paljbom iz kolonijalne tvrđave iz 18. veka koju su Španci podigli da čuvaju luku.

Gorškov je jedan od najmodernijih brodova ruske mornarice, a pratili su ga podmornica na nuklearni pogon Kazan, spasilački tegljač i tanker za naftu.

Posmatrači i ribari poredali su se uz obalu da posmatraju kako brodovi pristižu u luku. Tim Si-En-Ena na terenu video je članove male ruske zajednice na Kubi i ruske diplomate kako nose nacionalne zastave kako bi dočekali posadu.

Neki od prisutnih Kubanaca rekli su da nikada ranije nisu videli da podmornica ulazi u zaliv Havane. Četiri ruska broda sada su usidrena u vezovima koje obično zauzimaju brodovi za krstarenje.

To je najveća demonstracija sile koju su Rusi imali sa svojim dugogodišnjim saveznikom Kubom u mnogo godina. SAD procenjuju da Kazan nema nuklearno oružje na brodu, rekao je američki zvaničnik.

Plovila će obaviti petodnevnu zvaničnu posetu karipskom ostrvu – demonstraciju ruskih snaga na samo 90 milja od Floride dok rastu tenzije između SAD i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Kubancima će biti dozvoljeno da obiđu fregatu nakon dolaska konvoja brodova, rekao je ruski diplomatski izvor za Si-En-En.

Ruski diplomata je rekao da će od četvrtka „široj javnosti“ na Kubi biti dozvoljeno da obilazi fregatu Gorškov po četiri sata svakog dana tokom tri dana. Vojni analitičari veruju da je sposoban za misije dugog dometa, borbu protiv podmornica i nošenje raketa zemlja-zemlja i zemlja-vazduh, između ostalih sistema naoružanja.

Ruski ratni brodovi su na putu za Kubu izveli vežbe u Atlantiku, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Posade fregate i raketne krstarice nuklearne podmornice uvežbavale su upotrebu raketnog naoružanja visoke preciznosti koristeći kompjutersku simulaciju za pomorske ciljeve, označavajući grupe brodova simuliranog neprijatelja koji se nalaze na udaljenosti od preko 600 km, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, piše državni medij TASS.

Američki zvaničnici rekli su za Si-En-En da je američka vojska rasporedila brodove i avione da nadgleda ruske vojne vežbe u Atlantiku i na Karibima, i da je pratila ruske brodove dok su prošli Atlantik poslednjih dana na putu za Kubu.

SAD su takođe rasporedile vazdušna sredstva, uključujući izviđački avion P-8 Posejdon, da kruže iznad ruskih brodova. Kanada je takođe rasporedila sredstva za praćenje aktivnosti, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da su SAD „sve vreme“ nadgledale kretanje flotile, što je normalan deo američke pomorske odbrane, i da su sva plovila, uključujući i Ruse, ostala u međunarodnim vodama. Zvaničnici Pentagona i Stejt departmenta takođe su nastojali da naglase da su ruske aktivnosti rutinske i da ne predstavljaju pretnju za SAD, i napomenuli su da je Kuba svake godine ugostila ruske brodove između 2013. i 2020.

Ipak, ruski tranzit u region dolazi u posebno napetom trenutku između Vašingtona i Moskve, nekoliko nedelja nakon što je predsednik Džo Bajden pristao da dozvoli Ukrajini da direktno udari unutar Rusije koristeći oružje koje je obezbedilo SAD.

 

RUSKI KOMANDANTI SU DIMENZIJA ZA SEBE! NESALOMLJIVI BORCI ČASTI: Pred ovim drhti Zapad

Vreme posete sugeriše više od „standardne prakse“, rekao je Vilijam Leogrande, profesor na Američkom univerzitetu.

– Ruski ratni brodovi koji posećuju Kubu su Putinov način da podseti Bajdena da Moskva može da izazove Vašington u sopstvenoj sferi uticaja – rekao je Leogrande za AP.

Kuba je prošle nedelje rekla da su takve posete standardna praksa pomorskih jedinica iz zemalja prijateljskih Havani, i insistirala da zaustavljanje ne predstavlja pretnju po region.

„Posete pomorskih jedinica iz drugih zemalja istorijska su praksa revolucionarne vlade sa nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i saradnje“, navodi se u saopštenju kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema saopštenju Ministarstva oružanih snaga Kube, nijedan od ruskih brodova nije naoružan nuklearnim oružjem.

Kuba već dugo ima dobre odnose sa Rusijom. Bio je ključni saveznik bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata koji je nakratko bio domaćin nuklearnim projektilima po nalogu Moskve tokom Kubanske raketne krize 1962.

Dolazak brodova u sredu signalizira jačanje veza Moskve sa Havanom u svetlu ruskog rata u Ukrajini. Kuba se takođe sve više oslanja na rusku naftu i pomoć dok zemlja kojom upravljaju komunisti prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter