Izvor: kurir
31.05.2024 u 08:17
0

RUSKO ELEKTRONSKO OMETANjE ZAUSTAVILO UKRAJINSKU ARTILJERIJU: Dronovi trenutno najefikasnije sredstvo ukrajinske vojske

Ukrajinska artiljerija je izgubila delotvornost koju je imala u prvoj i drugoj godini rata.

Elektronsko ometanje ruske vojske je efikasnost najsofisticiranijih zapadnih sistema svelo na jednocifrene procente. Zapadni HIMARS, Storm šadou, Scalp, Excalibur i JDAM bombe više ne predstavljaju tako ubitačno oružje. Izgleda da su FPV dronovi trenutno najefikasnije sredstvo ukrajinske vojske.

Kada su NATO partneri počeli sa slanjem naprednog oružja i sistema u Ukrajinu, Oružane snage Ukrajine su u pojedinim segmentima imale i prednost u odnosu na Ruse. Makar na papiru.

Dok su se jedni pitali gde su ruske „crvene linije“ a drugi planirali kako će tokom naredne ofanzive Ukrajina ponovo zauzeti Krim, ruska armija se pripremala za elektronsko ratovanje. Više puta je pisano kako će dopremanje ovakvih sredstava u dovoljnim količinama uticati na ishod u ratu.

Sada sa bojnog polja imamo gotovo rekordan broj dejstava ruskog Krasnopolja, a na drugoj strani se dešava suprotno. Zapadni EXCALIBUR, pandan Krasnopolju, oborio je svoju efikasnost na mršavih šest odsto.

Ovo nisu projekcije ruskog gerneralštaba već procene zapadnog Business insider-a.

HIMARS gotovo da više i ne gledamo na snimcima sa bojnog polja u Ukrajini. Osim ako nije reč o zapisima gde on igra pasivnu ulogu. Ometanje je uzelo danak i njegovoj preciznosti, jer ga Rusi uspešno ometaju.

Ukrajinci su posle propale ofanzive više puta uspešno tukli Krim. Često su dejstvovali sa Storm šedou – Scalp, ali su u poslednje vreme česti video-zapisi sa poluostrva gde ruski stručnjaci ispituju gotovo netaknute primerke. Na ovom snimku se vidi kakao ruska PVO uspešno presreće SCALP:

Ukrajinski FPV dronovi su u ovom momentu verovatno najdelotvornije sredstvo protiv ruskih snaga.

Ipak, ne treba zaboraviti da i oni imaju samo ograničen domet. Kada na sve dodamo i priču o konstantnom nedostatku municije na ukrajinskoj strani, kao i da ruski „lanceti“ vrlo uspešno pronalaze ukrajinske haubice, postaje jasno koliko je ukrajinska artiljerija osakaćena.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter