Izvor: HAPPY BSC
11.11.2022 u 22:20
0

„Sada je potpuno jasno da je odluka o delimičnoj mobilizaciji ispravna i da se nije moglo bez te vojske nastaviti ozbiljno borbe“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 261. dan rata u Ukrajini, a svakako najznačajniji je da je završeno povlačenje ruskih snaga sa leve obale Dnjepra u Hersonskom regionu.

O ovoj i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: dr Draganom Petrovićem, naučnim savetnikom, pukovnik Milorad Đošić i virusolog prof. dr Milanko Šekler.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pukovnik Milorad Đošić istakao je da je ruski general Sergej Surovikin čovek pun ratnog iskustva i da je imao izvanrednu ulogu na terenu u Siriji.

“General Surovikin koji je u Siriji imao izvanrednu ulogu na terenu, čovek koji je pun ratnog iskustva, rekao je da bi trebali da se povuku, što je ministar odbrane Sergej Šojgu prihvatio. Brana tamo je izuzetno bila granatirana i vrlo je bilo moguće da će da popusti. Sada se oni pitaju da li će Rusi tu branu da gađaju, sada imamo znači kontra-efekat. Ja pretpostavljam da neće jer velika bi šteta bila da se to poruši. Međutim, ništa nije nemoguće. S obzirom da su dva mosta sada srušena, ukrajinsko nadiranje sa ove strane je daleko sprečeno, odnosno Rusi su sa ove strane napravili mostobrane i imaju sada prirodnu barijeru koju će Ukrajinci teško da probiju. Gledajte, poluistine ili “sive laži” su na Zapadu stalno prisutne, jer oni iz početka, kada su Ukrajinci nešto radili, ispalo je kao da su maltene pred Moskvom. Međutim, to gađanje civila, sećamo se na samom početku šta su radili sa zarobljenicima, pucali im u noge, to je jedna stvarno prljava igra sa te ukrajinske strane i ja mislim da to do sada nije viđeno da kažemo u ovom modernijem dobu. Mi ne smemo da zaboravimo šta su oni radili od 1941. do 1945. godine u Rusiji, a radili su otprilike, ako ne isto kao Hrvati na našoj strani, onda i gore”, izjavio je pukovnik.

EKSKLUZIVNO Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Prof dr. Milanko Šekler komentarisao je nedostatak hvale u Zapadnim medijima, pa i u onim iz Ukrajine, povodom ulaska ukrajinske vojske u Herson, kao što je to bio slučaj u oblasti Harkova.

“Koliko ja razumem stvar, to nije nešto što su oni dobili vojnim aktivnostima, borbom, zalaganjem… Oni to nisu uspeli vojnim sredstvima da realizuju. Ovo je, rekao bih, “poklon” ruske strane. Jednostavno oni ne mogu mnogo da se hvale, a čak još uvek sumnjičaju da nije zamka, da nije puno miniranog područja… Da vas podsetim, ovo je najavljeno pre dva dana, a povlačenje je danas završeno, što znači da je povlačenje završeno pa je onda najavljeno da će biti. Oni su objavili prekjuče, ako se dobro sećam, da će biti povlačenje, a danas vidimo da je ruska vojska minirala most, znači završili su povlačenje. Znači završili su povlačenje onda kada je ono najavljeno, ja bih tako rekao. Našao sam na ruskim sajtovima koje pratim, da su iskoristili noć i gustu maglu koja je oko Dnjepra i reke u ovo doba godine neverovatno jaka, tako da su, koristeći te prirodne okolnosti, uz dobru organizaciju i kamuflažu, a prethodno su završili miniranje, da bi usporili moguće napade i odmah napredak ukrajinske vojske. Da su iskoristili te pogodnosti prirodne i da su zato završili tako brzo, tako sam bar naišao na neke analitičke tekstove. Prirodna klima u ovo doba godine je takva da su magle neverovatno guste i velike, što je logično, onolika vodena površina u ravnici, a da je temperature već niska, tako da su to završili pod okriljem noći rekao bih“, ističe Šekler.

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA TELEVIZIJI „HAPPY“: „Povlačenje iz Hersona ne znači odustajanje, već može biti i taktički potez. Šojgu je saslušao generala Surovikina i prihvatio njegov predlog uz obrazloženje!“

Dr Dragan Petrović istakao je da je rusko povlačenje taktički uspeh, ali da je to pokazalo da je Rusija dozvolla dug vremenski period nesrazmernog broja ruskih vojnika u Ukrajini, kao i da se odluka o delimičnoj mobilizaciji pokazala kao ispravna.

“Ovo je jedno taktičko povlačenje, i to je svakako za pohvalu. Juri Podoljak je rekao juče da je iznenađujuća mirnoća ukrajinske strane u odnosu na povlačenje ruske vojske. Za pohvalu je to, bilo je miniranje, bile su odbrambene snage. Ima čuveno povlačenje britansko-francuskih armija kod Dankerka gde su Britanci uspeli, krajem maja 1940. godine, da evakuišu čitav svoj ekspedicioni korpus, kad je sav narod došao sa lađama, brodovima svime, ali je jedan deo francuskih trupa zarobljen koji su držali odstupnicu. U ovom slučaju toga nema, i tu svakako mislim da je taktički uspeh. Ukupan utisak je sad već potpuno jasan, da je ruska strana dozvolila jedan veliki “gep”, dakle vremenski period kada je toliko bila očigledna nesrazmera broja ruskih vojnika u Ukrajini i da to čak ni jedna vrlo efikasna politička odluka delimičnoj mobilizaciji nije mogla da potrkrepi, jer postoji “iks” vremena da ta vojska dođe. Ovde se zaista postavlja pitanje, svemu ovome čemu smo prisustvovali tokom septembra, oktobra, sada već dva meseca, da ozbiljni planeri mogu takav “gep” da dozvole. Možda je tu bila borba političkih struktura, to ćemo tek saznati, da oni popuste i daju rešenje o delimičnoj mobilizaciji. Sada je potpuno jasno da je ta odluka o delimičnoj mobilizaciji ispravna i da se nije moglo bez te vojske nastaviti ozbiljno borbe. Pazite, 30 kilometara je bilo do Nikolajeva, postavlja se pitanje da li se ta vojska mogla dovesti ranije i da se napadne Nikolajev ili da se odbaci… Ali u taktičkom smislu je ovo dosta dobro, jer zamislite da je bilo mnogo poginulih, da su zarobljeni neki ljudi”, ističe dr Petrović.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter