Izvor: Kurir
12.06.2024 u 12:14
0

ŠARL MIŠEL IRITIRA DRŽAVE ČLANICE: Sprema zaveru protiv NJE!

Šarl Mišel, predsedavajući Evropskog saveta, sprema još jednu zaveru protiv Ursule fon der Lajen, predsednice Evropske komisije, pošto planira da spreči njeno prisustvo na sastanku koji se tiče upravo njene funkcije i budućnosti u Briselu.

Politiko navodi da je Mišel u razgovorima s EU liderima i njihovim pomoćnicima sugerisao da Fon der Lajen ne treba da bude na sastanku koji će biti održan 17. juna.

POSLANICI BUNDESTGA BOJKOTOVALI ZELENSKOG: „Odbijamo da slušamo govornika u maskirnom odelu“

Na njemu će šefovi država i vlada zemalja Unije raspravljati o podeli glavnih funkcija u EU nakon izbora za Evropski parlament, koji su okončani proteklog vikenda.

Briselski sajt je ovu informaciju dobio od sedam EU diplomata, zvaničnika Unije i zvaničnika nacionalnih vlada.

Navodi se da ljuto suparništvo između Mišela i Fon der Lajen, dvoje najviših zvaničnika EU, već dugo vremena predstavlja diplomatsku sramotu po Uniju.

Ono se najbolje videlo tokom „Sofagejta“, kako se naziva skandal koji se desio u aprilu 2021. tokom njihove zajedničke posete Turskoj kada je uz predsednika Redžepa Tajipa Erdogana stajala samo jedna prazna stolica na koju je Mišel seo bez oklevanja, a predsednica vlade EU morala zbog toga da sedne na sofu sa strane, zbog čega je bila vidljivo iznervirana.

Postupak Mišela je ocenjen kao seksistički i nespretan, ali tu nije bio kraj njihove međusobne netrpeljivosti.

– Države članice sve više iritira uloga koju Šarl Mišel ima u procesu izbora predsednika Evropske komisije. Deluje da njega tu vode isključivo lični motivi – rekao je EU diplomata za Politiko.

Ni on, kao ni drugi sagovornici, nije želeo da imenom i prezimenom govori o trenutnoj drami koja se odvija u Briselu.

Navodi se da je Mišel, prema funkciji, zadužen da odluči ko može da se pridruži večeri sa liderima zemalja članica Unije, s obzirom na to da je sastanak koji će biti održan u ponedeljak neformalni samit, a ne zvanični skup.

Politiko navodi da postoji dosta protivljenja tom Mišelovom planu.

Neimenovane diplomate i zvaničnici su kazali da u više evropskih prestonica smatraju da je Mišel rešen da „sredi“ Fon der Lajen na samom kraju njihovih mandata i višegodišnjeg rivalstva time što bi sprečio njen potencijalni ostanak na funkciji predsednice Evropske komisije u još jednom mandatu.

Navodi se da je Mišel u razgovorima s EU liderima i njihovim pomoćnicima sugerisao da Fon der Lajen ne treba da prisustvuje sastanku u ponedeljak u Briselu zato što je ona vodeći kandidat Evropske narodne partije i želi da i dalje bude predsednica Evropske komisije.

Lideri zemalja članica Unije trebalo bi da postignu dogovor ne samo o funkcijama koje trenutno obavljaju Fon der Lajen i Mišel, već i narednom šefu diplomatije EU, kao i osobi koja će voditi Evropski parlament, iako ovo telo formalno samo izglasava predsedavajućeg.

Politiko navodi da ovakva drama nije do sada viđena u Briselu.

Od kada je 2014. počeo da se primenjuje sistem glavnog kandidata svake od političkih opcija, nijedan šef Evropske komisije nije jurio drugi mandat.

Mišel želi da bude šef diplomatije EU

Politiko navodi da postoje sumnje da Mišel sve ovo radi kako bi sebe ubacio u trku za jednu od vodećih funkcija EU, konkretno za novog šefa diplomatije Unije.

– Ukoliko želi da nju eliminiše iz sobe, onda bi trebalo da eliminiše i sebe – rekao je neimenovani EU diplomata.

Mišelov portparol nije odgovorio na upit Politika za komentar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter