Izvor: Kurir
25.07.2024 u 11:50
0

ŠIKORSKI: Dokle god osećamo pretnju iz Rusije, nećemo moći da se u potpunosti angažujemo tamo

Radoslav Šikorski, ministar spoljnih poslova Poljske, upozorio je evropske saveznike da moraju da se spreme za "promenu" u transatlantskim odnosima i da počnu da troše više na odbranu, bez obzira na to ko u novembru bude izabran za predsednika SAD.

U izjavi koju je dao za briselski sajt Politiko Šikorski je naveo da veruje da će Vašington ostati „strateški partner“ Evropskoj uniji nevezano za to ko pobedi u izbornoj trci u Americi.

RUSKI I KINESKI AVIONI ZAJEDNO U PATROLI IZNAD TIHOG OKEANA: Izveli zajedničku vojnu vežbu

Ipak, on je upozorio da evropske zemlje „nemaju drugog izbora“ nego da preuzmu više odgovornosti za sopstvenu kolektivnu odbranu pošto će SAD nastaviti da „drže Aziju na oku“.

– Naš je posao da objasnimo našim američkim partnerima da, dokle god osećamo pretnju iz Rusije, nećemo moći da se u potpunosti angažujemo tamo – kazao je Šikorski, misleći na Aziju, gde evropske zemlje imaju daleko manje raspoređenih vojnih snaga nego SAD.

Politiko navodi da je izjava Šikorskog usledila nakon odluke američkog predsednika Džoa Bajdena da se povuče iz izborne trke i za demokratsku nominaciju podrži svoju aktuelnu potpredsednicu Kamalu Haris.

Navodi se da komentar Šikorskog naglašava sve veću zabrinutost među evropskim saveznicima Vašingtona da bi SAD mogle značajno da smanje svoje investiranje u NATO, posebno ako bivši predsednik Donald Tramp i njegov izolacionistički potpredsednički kandidat Džej Di Vens budu izabrani u Belu kuću na jesen.

Briselski sajt podseća da, premda je Evropa nervoznija u pogledu Trampovog potencijalnog povratka na vlast nego u vezi sa drugom opcijom, diplomate iz više zemalja EU smatraju da je okretanje pažnje ka Aziji dublji trend u američkoj spoljnoj politici i da su ga već sledili i demokratski i republikanski predsednici.

Kabinet Šikorskog je pripremio dokument na pet strana, u koji je Politiko imao uvid, a u kojem se procenjuje stanje transatlanskih odnosa.

Šef poljske diplomatije je ovaj dokument predstavio na sastanku ministara spoljnih poslova EU održanom u ponedeljak u Briselu.

U njemu se od lidera Unije i šefova država i vlada zemalja članica EU traži da hitno prilagode ponašanje u skladu sa predstojećom promenom, ali da istovremeno zajedno rade na otklanjanju negativnih percepcija transatlanskih odnosa koje su se ukorenile, pre svega kod američkih republikanaca.

Šikorski u dokumentu poziva EU lidere i zvaničnike da se pozabave onim percepcijama, bilo da su ispravne ili pogrešne, da trgovinski partneri iskorišćavaju Ameriku, a da je među tim partnerima i EU.

Fokus na ruskoj propagandi

U dokumentu koji je Šikorski predstavio šefovima diplomatija zemalja članica EU jedan od fokusa je na ruskim dezinformacijama i propagandi, koja se pojačava uoči predsedničkih izbora u SAD u novembru i čiji je cilj da potkopa američku podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom.

– Ukoliko Moskva može da ohrabri izolacionističke tendencije među Amerikancima, ubedi ih da SAD nemaju istinskih interesa za borbe u Ukrajini i motivišu ih da se suprotstave vojnoj pomoći Ukrajini, onda bi Kremlj mogao da dobije ne samo vojni rat u Ukrajini, već i hibridni rat širom Zapada – piše u dokumentu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter