Izvor: agencije
06.06.2024 u 16:55
0

ŠIRI SE BROJ TUŽILACA PROTIV IZRAELA: Španija želi da se pridruži slučaju Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi

Španija će tražiti od Međunarodnog suda pravde dozvolu da se pridruži slučaju Južne Afrike koja optužuje Izrael za genocid u Gazi.

„Odluku donosimo zbog vojne operacije koja je u toku u Gazi. Želimo da se mir vrati u Gazu i na Bliski istok, a da bi se to dogodilo, svi moramo podržati sud“, izjavio je danas ;španski ministar spoljnih poslova Hoze ;Manuel Albares.

Španija će tako biti prva evropska zemlja koja bi se pridružila slučaju koji je Južna Afrika podnela sudu krajem prošle godine.

Izrael je optužen da ofanzivom koja je opustošila veći deo Gaze krši konvenciju o genocidu. Meksiko, Kolumbija, Nikaragva, Libija i Palestinci su već zatražili da se pridruže slučaju.

Sud je naredio Izraelu da odmah obustavi vojnu ofanzivu na grad Rafa na jugu Gaze, ali ne i napad na čitav Pojas Gaze. Međutim Izrael se ni tome nije povinovao.

Tel Aviv poriče da čini genocid te tvrdi da je cilj vojne agresije uništenje Hamasa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter