Izvor: Kurir
31.08.2024 u 21:32
0

SJEDINJENE DRŽAVE SU JASNO STAVILE DO ZNANJA DA… Kijev ne treba da očekuje velike isporuke raketa ATACMS

Malo je verovatno da će SAD poslati velike količine operativno-taktičkih raketa ATACMS u Ukrajinu, javio je CNN, pozivajući se na portparola Pentagona Peta Rajdera.

„Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da Kijev ne treba da očekuje još jednu veliku zalihu projektila ATACMS zbog ograničenog broja takvih projektila u američkim skladištima i dugog roka za proizvodnju ovog oružja“, navodi se u saopštenju.

MAKRONU SE DRMA FOTELJA: Pokrenuta inicijativa za opoziv francuskog predsednika

Kako je naveo Rajder, Kijev ima ograničenu zalihu raketa dugog dometa koje su obezbedile SAD. On je dodao da su mnogi ciljevi Ukrajine u Rusiji izvan dometa ATACMS projektila jer je ruska vojska pomerila svoje važne vojne objekte daleko od linije fronta.

Prema TV kanalu, sada se ne očekuje da će SAD ublažiti ograničenja za Kijevsko korišćenje ATACMS-a, uprkos ponovljenim zahtevima Vladimira Zelenskog.

Takođe se napominje da je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov već dostavio Vašingtonu listu „prioritetnih ciljeva“ na ruskoj teritoriji, na koje Kijev predlaže da udari ako SAD ukinu zabranu dugotrajnih udara na rusku teritoriju američkim oružjem.

Sredinom jula Pentagon je rekao da Sjedinjene Države neće dozvoliti Ukrajini da koristi američke rakete ATACMS za „duboke“ udare na Rusiju, ali to bi moglo da se promeni.

Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg primetio je da su neke zemlje alijanse, uključujući Veliku Britaniju , prvobitno prebacile oružje Kijevu „bez ikakvih ograničenja“.

Francuska je takođe dala Ukrajini dozvolu da koristi svoje rakete dugog dometa Storm Shadovs/Scalps za napad na ruske regione.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar