Izvor: NOVOSTI
02.06.2024 u 10:28
1

SLOBODA ZA STARU EVROPU NE POSTOJI: Protest u Pragu protiv vojne podrške Ukrajini

POSLE neformalnog sastanka članica NATO, koji se održava u Pragu, a na kome je bilo reči o vojnoj podršci Ukrajini, juče se na ulicama češke prestonice okupilo nekoliko hiljada ljudi da izrazi protest. Protest na Vaclavskom trgu organizovao je Ladislav Vrabel, suverenista koji se zalaže za to da njegova zemlja ni na koji način ne učestvuje u sukobu u Ukrajini.

Prkoseći kiši, demonstranti su držali transparente sa zahtevima za povlačenje NATO ili prekid rata u Ukrajini. Na zadnjem delu bine visila je slika dve devojke koje na zidu crvenom bojom pišu „Molim te, nema više rata, ljubavi“. Bio je to svojevrsni poziv za prekid borbi. Učesnici su bili iz Češke, Slovačke, Poljske, Nemačke, Mađarske, Kanade, Ukrajine, Izraela, Rusije i Srbije. Našu zemlju je predstavljao advokat Goran Petronijević, čije je izlaganje o krizi međunarodnog prava, kao jednom od uzroka sukoba izazvalo veliku pažnju prisutnih.

UNIŠTENI BUNKERI SA NATO OFICIRIMA Ruski Kinžali razneli poligon smrti
– Za razliku od vas koji ste se ovde okupili da demonstrirate za slobodu i mir kao najveće ljudske vrednosti, EU je pod okupacijom – rekao je Petronijević. – Sloboda za staru Evropu ne postoji. Sloboda je privilegija malobrojnih gospodara sveta. Neoliberalni globalizam i njegove korporacije upravljaju svetom i izazivaju krize i ratove u kojima otimaju novac od običnih ljudi. Otimaju novac, slobodu, a uskoro će i mir. Njima su potrebni ratovi i pandemije, da bi punili svoje džepove. Ali im to nije dovoljno, jer im je potrebna naša krv…Koliko je danas vojnoindustrijski kompleks SAD bogatiji, za toliko smo mi siromašniji.

Na skupu su se vijorile zastave, a posebnu pažnju privlačila je najveća, sastavljena od zastava Rusije, Ukrajine, Izraela i Palestine. U svojevrsnom grbu u obliku srca koji nose dva goluba napisana je reč mir, na češkom i engleskom jeziku.

– Danas je poginulo 15 Rusa i 15 Ukrajinaca, rezultat je 30:0 za neoliberalni-globalistički poredak – nastavio je Petronijević. – Tako su i nas na Balkanu bacali u sukobe krajem prošlog veka, a i danas nam ne dozvoljavaju da se pomirimo. Potrebna im je nestabilnost na Balkanu da bi rat potpalili kada im bude zatrebalo. Potpaljuju i Daleki istok. Vratimo se pravu i izbacimo silu kao način odlučivanja. Stara srpska poslovica kaže: „Ko želi rat, u kući mu bio! Hoćemo mir“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SLOBODA ZA STARU EVROPU NE POSTOJI: Protest u Pragu protiv vojne podrške Ukrajini”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter