Izvor:
08.06.2024 u 17:10
0

ŠPIJUNAŽA ZA MAKRONA: U Rusiji pritvoren Francuz zbog sumnje da je prikupljao vojne informacije

Sud u Moskvi je odredio pritvor francuskom državljaninu Lorenu Vinatijeru, savetniku jedne inostrane organizacije, zbog sumnje da je prikupljao vojne informacije.

Vinatijer je uhapšen u Moskvi u četvrtak, a vlasti su ga optužile da se nije registrovao kao „strani agent“ dok je prikupljao informacije o „vojno-tehničkim aktivnostima“ Rusije, koje bi mogle da budu iskorišćene na štetu njene bezbednosti.

Vlasti nisu navele detalje optužbi osim navoda da je Vinatijer više puta putovao u Rusiju da prikupi informacije. Po ruskom zakonu, to je krivično delo za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Vinatijer je danas pred sudom priznao krivicu i tvrdio da nije znao za taj zakon. U izveštaju ruske novinske agencije TASS se takođe navodi da se Vinatijer izvinio sudu.

Sudija mu je odredio istražni zatvor do 5. avgusta.

Vinatijer je savetnik Centra za humanitarni dijalog, nevladine organizacije sa sedištem u Ženevi, a optužbe protiv njega proizilaze iz nedavno usvojenog zakona koji zahteva da se svako ko prikuplja informacije o vojnim pitanjima registruje kod vlasti kao strani agent.

Aktivisti za ljudska prava kritikovali su zakon i druge zakone usvojene u poslednje vreme kao deo šire represije Kremlja protiv nezavisnih medija i političkih aktivista.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter