Izvor: Kurir
17.06.2024 u 09:00
2

STAMBOLIĆ: „Usvojena deklaracija nije bila ni deklaracija zapravo“

Mirovni samit o Ukrajini, održan u Švajcarskoj, okončan je potpisivanjem deklaracije.

U konačnom saopštenju navodi se da rat u Ukrajini izaziva ljudsku patnju i uništenje velikih razmera, ali da je za put ka miru potrebno učešće svih strana.

KREMLJ POZIVA DA SE USVOJI PUTINOV PLAN: Mirovni plan je realan – situacija za Kijev će se samo pogoršavati

Deklaraciju je potpisala većina prisutnih zemalja, među kojima i Srbija. Potpis, međutim, nisu stavile zemlje BRIKS-a. Kina je odbila da učestvuje, a Rusija nije ni bila pozvana na samit.

Ova dešavanja sa voditeljkom Oljom Lazarević komentarisali su Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost i Filip Vasiljević, predsednik organizacije Otvoreni Balkan za mlade.

– Usvojena deklaracija nije bila ni deklaracija zapravo. Ona je formalno nastavljena kao neki komunike i kao izjava koja se daje nakon samog okončanja događaja, a tekst koji je tu usvojen je onako najkompromisniji do sad. Ja to ne gledam sa te pozitivne strane, kad vidimo ko tu sve nije učestvovao, uključujući Mađarsku, Srbiju, Slovačku i neke druge zemlje koje su se uvek razumno i suvereno postavljale prema celoj situaciji od početka. Usvojen je jedan tekst koji je onako najblaži, možemo reći, do sada. Očigledno je da to jeste određeni signal da treba da se ide ka miru, ali neglašavaju se opšta mesta poput zabrane upotrebe nuklearnog oružja – rekao je Stambolić.

Njegov sagovornik komentarisao je odluku članica BRIKS-a da ne stave potpis na deklaraciju.

– Postoje određeni vidovi te polarizacije i grupacije zemalja vezane za Rusiju i Kinu, zemlje BRIKSA i za kolektivni zapad. Ono što je meni čudno je to što ova konferencija delovala onako kao neki uvod. Ova konferencija mi više deluje kao uvod u nešto o čemu treba da se pregovara i samim tim što niste pozvali jednu zaraćenu stranu od dve, mislim, o kakvom miru možemo da govorimo. Vi možete govoriti o temeljima mira i ovo je verovatno pokušaj kolektivnog zapada da se napravi prvi korak i da se napravi određeni taktički potez da se preuzme inicijativa vezana za deklaraciju u smislu onoga šta Ukrajina ne može da izgubi u miru, to jest šta ne bi trebalo da izgubi u miru i mislim da je to mnogo bitnije od onoga ko je bio, ko nije. Čudno mi je to što nisu pozvali Rusiju, mogli su već sada da pregovaraju o tome, da vide i početni stav Rusije, ako smo već dobili početni stav Ukrajine – rekao je Vasiljević.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “STAMBOLIĆ: „Usvojena deklaracija nije bila ni deklaracija zapravo“”

  1. Какве везе Србија има са том декларацијом? То исто „друштво“ је донело декларацију и оптужило Србију за „геноцид“ који се није десио. Русија и Кина и многе државе нису гласале за то.Подршка нацистима? Стиди се Србијо! Моја подршка Русији која брани цео свет од болесних нациста! Треба видети ко је дао дозволу за то. Нека поднесе оставку!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter