Izvor: tanjug
01.06.2024 u 22:35
0

Statua Prigožina postavljena na njegovom grobu u Sankt Peterburgu

Bronzana statua bivšeg vođe plaćeničke grupe „Vagner“ Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u avgustu 2023. godine, dva meseca nakon neuspelog pokušaja pobune protiv ruskih vlasti, otkrivena je danas na njegovom grobu u Sankt Peterburgu. Desetine pristalica prošlo je pored impozantne statue Prigožina koja ga prikazuje kako stoji, a neki od njih ostavili su bukete cveća, prenosi Moscow Times. Nekoliko njih je bilo obučeno u vojne uniforme i lica su im bila pokrivena.

Prigožin, koji se obogatio početkom 2000-ih zahvaljujući ugovorima za snabdevanje hranom ruske vojske, osnovao je plaćeničku grupu „Vagner“ 2014. Ona je u početku bila zadužena za tajne operacije Kremlja u Africi i na Bliskom istoku pre nego što je mobilisana na front u Ukrajini početkom 2022. Iako se nekada smatrao bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Prigožin je pao u nemilost ruskih vlasti nakon što je naredio svojim ljudima da marširaju na Moskvu u junu 2023. godine, preuzevši kontrolu nad štabom ruske vojske u Rostovu, u južnom delu zemlje. Prigožin je optužio komandu ruske vojske za nesposobnost u vođenju rata u Ukrajini i korupciju, kao i za prikrivanje stvarne situacije na frontu.

Dva meseca kasnije, u avgustu 2023. godine, Jevgenij Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći između Moskve i Sankt Peterburga. Kremlj je negirao da ima bilo kakve veze sa incidentom. Putin je kasnije javno nazvao Prigožina „talentovanom“ osobom koja je, međutim, činila „greške“. Mnogi borci „Vagnera“ su od tada integrisani u rusku vojsku ili druge strukture. Već nekoliko meseci u centru Moskve, u blizini zidina Kremlja, postavljeno je improvizovano spomen obeležje u čast „Vagneru“, Jevgeniju Prigožinu i njegovom zameniku Dmitriju Utkinu, koji je takođe poginuo u padu aviona. Bivši šef „Vagnera“, koji je bio veoma popularan među pristalicama invazije na Ukrajinu u svojoj domovini, danas bi napunio 63 godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter