Izvor: 24sedam
06.09.2024 u 17:45
0

SUPERTAJFUN POGODIO KINU: Evakuisano je 420.000 ljudi

Supertajfun Jagi pogodio Kinu, privremeno je prekinut rad Hongkonške berze, zatvorene su škole, a javni prevoz je ograničen

Supertajfun Jagi stigao je do ostrva Hajnan, uz vetar koji duva 230 kilmetara na čas. Kineski mediji pišu da je do sada preventivno evakuisano skoro 420 hiljada stanovnika.

Jagi bi mogao da postane najsnažnija oluja koja je u poslednjih deset godina pogodila južni deo Kine. Očekuje se da će jednakom jačinom pogoditi i susedni Vijetnam.

Ovaj supertajfun će najverovatnije na kraju biti proglašen za najsnažniji koji je pogodio južnu obalu Kine od 2014. godine, a to će jako otežati radove na prevenciji poplava.

 

U petak privremeno je prekinut rad Hongkonške berze, zatvorene su škole, a javni prevoz je ograničen. Vlasti su saopštile da su tri osobe povređene.

Tajfuni često pogađaju južni deo Kine za vreme leta i jesenji, formirajući se u toplim okeanima istočno od Filipina i Tajlanda.

Međutim, prema studiji, koja je obvaljena u julu, zbog klimatskih promena tajfuni se formiraju mnogo brže nego što je to bio slučaj ranije. Brže jačaju i duže se zadržavaju nad kompnenim delom.

Meteorolozi najavljuju da će nakon Kine, Jagi nastaviti svoj put prema Vijetnamu. Pogodiće severna i centralna područja blizu poznatog zaliva Ha Long, koji je zbog prirodnih lepota upisan u Unesko listu Svetske kulturne baštine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter