Izvor: Kurir
03.06.2024 u 10:37
0

TONI RADAKIN: „Putin ne želi nuklearni rat, ni rat sa NATO“!

Ser Toni Radakin, britanski admiral i načelnik Generalštaba tamošnje vojske, izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi direktan rat sa NATO i da ne želi nuklearni rat.

On je to rekao u intervjuu za Skaj njuz datom povodom 80. godišnje savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu.

DŽONSON: „Nemaju dobro utvrđenu poziciju na koju mogu da se vrate“

Navodi se da je Radakin signalizovao da ni Moskva ni Peking nisu „vični“ da da odbiju baražnu vatru dronova i raketa koje su SAD i američki saveznici uništili u aprilu tokom pokušaja iranskog vazdušđnog napada na Izrael.

Skaj njuz navodi da je britanski general tokom intervjua nastojao da održi uverljivi ton kada je pričao kako treći svetski rat nije pred vratima, upozoravajući ipak da u vezi sa tim treba izbegavati „neprecizan jezik“.

Po mišljenju Radakina, situacija je sada postala „samo malo opasnija“.

Uprkos tome, on je uveren da bi britanska javnost opet ustala i usprotivila se ukoliko se ikada ponovo pojavila egzistencijalna pretnja poput one kakva je bila naistička Nemačka.

– Apsolutno! Msilim da naša nacija poseduje taj ponos, ona ima tu posvećenost – ocenio je Radakin.

Navodi se da je britanski admiral dao intervju pred originalnom mapom na osnovu koje je sprovedena „Operacija Overlord“, što je bilo šifrovano ime na savezničku invaziju na okupiranu Francusku 1944. godine.

On nije mogo da odgovara na pitanja vezana za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva, pošto je u toku kampanja za britanske parlamentarne izbore, pa se više bavio ratom u Ukrajini.

Skaj njuz navodi da je Radakin poznat po optimističkom gledištu kada je u pitanju Kijev, pa je insistirao da Rusija „nema uspeha“ na ukrajinskom ratištu uprkos tome što su ruske snage pokrenule novu invaziju na severoistočnu Harkovsku oblast, gde su ponovo zauzele teritoriju pošto ukrajinskim trupama nedostaje municija i ljudstvo.

– Rusija ostvaruje taktička napredovanja na toj zemlji. Ali, onda morate da napravite mali korak unazad. Ukoliko se vratite na mart 2022, Rusija je tada držala oko 17 odsto ukrajinske teritorije. Danas drži 11 odsto. Tako da je Rusija i dalje u deficitu – kazao je britanski admiral.

Radakin je upitan i da li je uveren da će Ukrajina pobediti.

– Ja sam izuzetno uveren… Do kraja juna Rusija će imati 500.000 gubitaka, što mrtvih, što ranjenih vojnika. Već je prošlo više od 800 dana rata za koji je Putin predviđao da će trajati tri dana. Sada je Ukrajini teško, ali moramo da nastavimo da je podržavamo – rekao je načelnik Generalštaba britanske vojske.

Skaj njuz objašnjava da je Radakin ovaj intervju dao pre nego što su SAD i drugi saveznici javno dali dozvolu Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na vojne mete unutar Rusije, što je bio potez koji je doveo do još veće eskalacije napetosti između Zapadfa i Moskve.

Radakin je zvučao veoma samouvereno kada je kazao da Kremlj ne želi direktan sukob sa zemljama članicama NATO.

– Putin ne želi rat sa NATO. Putin ne želi nuklearni rat. A mi imamo ogromnu nadmoć zbog snage NATO – poručio je britanski admiral.

On je govorio i o potencijalnoj neposrednoj opasnosti za izbijanje trećeg svetskog rata.

– Mi moramo da budemo veoma oprezni kako bismo razlikovali teške i ozbiljne pretnje koje su se pojavile 30-ih godina 20. veka i to kako smo ušli u svetski rat i da ne koristimo neprecizan jezik govoreći da smo sada na neki način na rubu (novog) svetskog rata. Svet je postao malo opasniji. Ali, mi moramo da budemo uvereni da držimo sve na svom mestu – zaključio je Radakin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter