Izvor: Kurir
03.09.2024 u 13:37
0

TRAMP BI JEDINO NA OVAJ NAČIN IMAO ŠANSE ZA POBEDU: Izašle nove ankete o Trampu i Kamali

Amerikanci su juče proslavili Praznik rada (Labor Day), prvi ponedeljak u septembru koji se naslanja na vikend i pruža porodicama priliku za poslednje opuštanje pred početak nove školske godine, a u ovo vreme stižu i ankete koje obično dobro predvide ishod predsedničkih izbora u novembru.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou su takvi da ih je američki Politiko uporedio s obračunom dve osobe u telefonskoj govornici, gde obe imaju praktično podjednake šanse da prežive.Anketa

U MOJE VREME SKLAPALI SMO KALAŠNJIKOV ZA MINUT: Putin uveo novi predmet u škole

Ovi izbori će biti odlučeni u manjem broju saveznih država nego što je to obično slučaj kada su u pitanju države gde dva predsednička kandidata imaju sličan stepen podrške, za razliku od onih delova Amerike gde neko od njih ima nedostižnu prednost u anketama.

Politiko naglašava da su istraživanja javnog mnjenja na američki Praznik rada ključni indikator onoga što sledi na kraju trke za Belu kuću, koja se završava za nešto više od dva meseca.

Kamala Haris, američka potpredsednica i kandidatkinja Demokratske partije, ovaj praznik je dočekala sa blagom prednošću u odnosu na Donalda Trampa, bivšeg predsednika i republikanskog kandidata.

Ipak, kada bi izbori bili održani danas i sa sadašnjim rezultatima anketa, Tramp bi i dalje imao šansu za pobedu.

Iako Haris vodi na nacionalnom nivou između dva i četiri odsto, predsednik u SAD se ne bira na osnovu ukupno najviše osvojenih glasova, već ga biraju elektori koje nakon izbora u 50 država na izjašnjavanje na elektorskom koledžu šalju sve osim dve države, a Trampovi republikanci su tu u prednosti.

Ankete u sedam saveznih država ključnih za ishod glasanja pokazuju da je između Trampa i Harisa izuzetno mala razlika u podršci, ali se ne očekuje da će se te brojke značajno promeniti do 5. novembra.

Od tih sedam država, Haris vodi u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu ili „Plavom zidu“, pošto su tradicionalno bile naklonjenije demokratama.

Međutim, samo u Viskonsinu je prosečna prednost Haris iz tri istraživanja javnog mnjenja nešto značajnija i iznosi više od tri odsto.

U Arizoni, Džordžiji i Nevadi razlika između dvoje predsedničkih kandidata je toliko mala da su različite ankete prijavile različite potencijalne pobednike u te tri države.

Samo u jednoj ključnoj državi i to Severnoj Karolini, gde je Tramp pobeđivao i 2016. i 2020, sve agencije za istraživanje javnog mnjenja daju prednost njemu, ali ona iznosi manje od jedan odsto u odnosu na Haris.

Stanje u sedam ključnih država:

  • Arizona (11 elektorskih glasova) – Haris vodi 0,2-0,5% u tri ankete
  • Džordžija (16 elektorskih glasova) – Haris vodi 0,4-1,1% u dve ankete, Tramp vodi 0,2% u jednoj
  • Mičigen (15 elektorskih glasova) – Haris vodi 1,1-2,4% u tri ankete
  • Nevada (6 elektorskih glasova) – Haris vodi 0,8% u dve ankete, u trećoj izjednačena sa Trampom
  • Severna Karolina (16 elektorskih glasova) – Tramp vodi 0,3-0,6% u tri ankete
  • Pensilvanija (19 elektorskih glasova) – Haris vodi 0,5-1,2% u tri ankete
  • Viskonsin (10 elektorskih glasova) – Haris vodi 1,4-3,3% u tri ankete
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter