Izvor: sputnik
29.07.2024 u 09:14
0

TRAMP OVO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Revolucionarna promena koju donosi BRIKS(VIDEO)

Donald Tramp namerava da zabrani dolar! Svim raspoloživim sredstvima. Pored vojnih potencijala, tehnološke prednosti i diplomatskih inicijativa, američka valuta decenijama je predstavljala jedan od četiri stuba dominacije SAD svetskom politikom i procesom globalizacije.

Ilustrativno govoreći, u dolarima se odvijala polovina globalne trgovine, bilo da se u ovoj valuti plaćalo ili obračunavalo, a na tržištima energenata, oružja i kritičnih sirovina dugo je to bilo i jedno sredstvo plaćanja. Međutim, stvari su se počele menjati. Najpre postepeno i gotovo neprimetno, a potom i sve brže i otvorenije.

Štampanje dolara, unosan posao

Sa jedne strane, štampanje dolara predstavljalo je najunosniji posao u SAD, verovatno i na svetu. Federalne rezerve praktično su postale globalna centralna banka i to je donosilo nezamislive prednosti. Lagodan život Amerikanaca i enormne profite američkih kompanija počeli su finansirati svi ostali na planeti, a između ostalog, to se odigravalo i zahvaljujući ustanovljenoj dolarizaciji globalne ekonomije. Za Amerikance i američke kompanije to jeste bilo dobro, ali je za sve ostale na planeti i njihove provrede to bilo loše. Zašto bi ostali pristajali na takav okvir?
Sa druge strane, ukupni potencijali moći SAD su opali i sada se tema dedolarizacije može otvoriti. Načelno, o dedolarizaciji se razmišljalo još odavno, mada nije bilo jednostavno pokrenuti je. Jer, pre dve ili tri decenije SAD su „odskakale“ u pogledu vojnih potencijala, tehnoloških prednosti i diplomatskih inicijativa, svaka aktivnost usmerena protiv dolara mogla se završiti vojnom intervencijom, tehnološkom izolacijom ili političkim sankcijama. Dakle, trebalo je sačekati trenutak i promenu okolnosti.

Sve se menja od pandemije

Okolnosti se menjaju od 2008. godine, a dobijaju sasvim novu dinamiku u postpandemijskom periodu. BRIKS postaje ključna platforma za promovisanje trgovine u sopstvenim valutama i ustanovljavanje novog platnog sistema. Unutar BRIKS danas se plaćanje u nacionalnim valutama vrši u 80 posto slučajeva.
Ruski ministar finansija Anton Siluanov, koji je verovatno i najznačajniji strateg izgradnje novog globalnog platnog sistema, manje je koncentrisan na stvaranje zajedničke obračunske valute unutar BRIKS, a više na osmišljavanje novog načina obračuna, zasnovanog na digitalnoj imovini koja će se vezivati za nacionalne valute.
Takav pristup omogućava ne samo da se zaobiđe čuveni SVIFT, nego i da se zaobiću banke. U svakom pogledu, revolucionarna promena, koja drastično smanjuje ulogu dolara u trgovini, ali i ulogu njujorškog Vol strita u svetskoj privredi, posledično i Stejt departmentu i Pentagonu se sužava manevarski prostor za inicijative ili intervencije.

Trampov kontranapad

U Trampovom okruženju, kako navode dobro obavešteni izvori, shvataju da su nužne hitne kontrareakcije, te se razmatraju načini sankcionisanja svih koji žele drastično obuzdavanje uloge SAD u međunarodnim odnosima putem dedolarizacije. Na „tapetu“ su i države i pojedinci.
Tramp je već u intervjuu Si-En-Bi-Si-ju nagovestio kako neće dozvoliti drugima odbacivanje dolara, upoređujući takav razvoj situacije sa „porazom u revolucionarnom ratu“. Ipak, otvoreno je koliko su ovakve potencijalne kontramere SAD pravovremene i kakve će efekte u međunarodnim odnosima proivesti?
Prvo, proces dedolarizacije je daleko odmakao i BRIKS se više u ovoj nameri ne može zaustaviti. Trampov kabinet eventualno može usmeriti svoje mere protiv manjih država koje se žele priključiti platformi BRIKS – a, ali to neće promeniti suštinu.
Ne može Srbija, taman i nastavila sa plaćanjima energenata u dolarima kompenzovati gubitke SAD koji nastaju zato što Kina plaća energente u juanima. Drugo, merama protiv velikih igrača u globalnoj ekonomiji, a tu se na prvom mestu misli na Kinu, povećaće se napetosti u međunarodnim odnosima i sve će postati još kompleksnije.

Zakasnela reakcija

Izgleda kako su SAD sa ovakvom vrstom kontrareakcije zakasnile i kako efekti svega mogu uzrokovati nesagledive posledice. Ako se u Vašingtonu razmišljalo o sankcionisanju drugih koji istiskuju dolar, onda je trenutak za tako nešto bio drugi mandat Baraka Obame ili prvi mandat Donalda Trampa. Tada se još i nešto moglo postići. Ovako, stvari su otišle u drugom smeru.
Dedolarizacija je nepovratna i za SAD nije pitanje mogu li je zaustaviti, nego kako iskontrolisati posledice i učiniti da šteta bude što manja. Sve ostalo je čisto kockanje ili klađenje, bez izvesnog ishoda i sa ogromnim rizicima.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter