Izvor: Happy BSC
24.06.2022 u 21:49
0

„Ukrajina gubi 400 vojnika dnevno, silom neće ništa uraditi, samo pregovorima“, emisija „AKTUELNOSTI“ samo na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 121. danu od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruske snage napreduju prema južnim prilazima Donbasu, u toku su borbe za Lisičansk i Severodonjeck, ukrajinski vojnici se masovno predaju duž cele linije fronta…

O situaciji na terenu ali i o ostalim vestima koje su obeležile današnji dan razgovarali smo sa našim gostima: advokatom Svetom Pavlovićem, novinarom Sinišom Ljepojevićem, Ljubanom Karanom, bivši oficir KOS-a i dr Slobodanom Jankovićem sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Siniša Ljepojević istakao je da je stanje u ukrajinskoj vojsci užasno i to pozivajući se na podatke iz Velike Britanije, dok prema ruskim informacijama stvari mogu biti isključivo još gore po Kijev.

„U svakom slučaju, mi tačno ne znamo kakvi su ratni ciljevi Rusije i koji su planovi. Ono što je sigurno je da Rusija neće stati i da će nastaviti dalje prema svojim planovima. Mi možemo da slutimo koji su to planovi, ali pouzdano mi to zaista ne možemo da znamo. Tačno je da je veliki problem za Ukrajinu to masovno dezerterstvo njihovih vojnika, koji su ustvari rezervisti. Jednostavno javnost ne zna kakvo je stanje u onom delu Ukrajine u kome nije rat. Britansko ministarstvo odbrane je pre dva dana, što je vrlo važno jer Britanija predvodi podršku Ukrajini, je ipak saopštilo da je stanje unutar ukrajinske vojske užasno, da moral potpuno ne postoji, da su masovna dezerterstva i da su to obaveštajni podaci Britanije“, rekao je on.

Novinar je govoreći o problemu dezerterstva naglasio da se Ukrajina raspada iznutra i da je sve manje „žive sile“.

„Zatim juče je u Vrhovnoj radi Ukrajine pokrenuta inicijativa da se donese zakon da i invalidi budu angažovani u vojne jedinice, a već ranije su žene isto trebale da budu mobilisane. Prema tome stanje jednostavno, kako bih rekao, je stanje raspada unutra. Jedna stvar su zvanična saopštenja, a druga stvar šta se stvarno dešava. Drugo, oni imaju problem sa ljudstvom jer mi treba da znamo da onaj deo koji nije u ratu, odnosno nije pod kontrolom Rusije, tu ima manje od 20 miliona stanovnika. Oko 12 miliona stanovnika je otišlo iz Ukrajine, što pre rata, što tokom rata. Na istočni deo Ukrajina više ne može da računa, gde su žene, starci itd. Što se tiče onoga što se zove „živa sila“ to je zaista vrlo ozbiljno i za rusku vojsku takođe predstavlja jedan problem što mnogo gine ukrajinskih vojnika. To nije prijatno da vidite. To je zaista neverovatno stanje raspada, ja govorim na osnovu obaveštajnih podataka zapadnih zemalja, a ne ruskih podataka, može da bude samo gore od onoga što je saopšteno. Meni je lično žao tih ljudi, to su rezervisti, stariji ljudi“, rekao je Ljepojević.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Ukrajinsko rukovodstvo nije prepoznalo priliku da ostanu politički i vojno neutralni“, „Ovo je partija globalnog strateškog pokera! Ovo nije šah“

Ljuban Karan smatra da je prvi udar ruske vojske zapravo bio opomena i poziv na pregovore, ali da to Ukrajinci ili nisu shvatili ili se nisu ni pitali kada se odlučivalo o sledećim koracima.

„Vidite, ono što sam ja uspeo da zapazim, u onom prvom udaru, kada je počela ta ruska specijalna vojna operacija, prvi udar je bio opomena i zahtev za pregovorima, da bi se ostvarila ona tri dobro poznata cilja. Međutim Ukrajina to nije shvatila ili je već bila pod stranim uticajem u toj meri da nije mogla da donosi odluke sama. Jednostavno, to je ignorisano. Isto tako, kako je neko Ukrajincima napunio glavu da vojno mogu rešiti svoje probleme u Ukrajini, vezano za rusku i pro-rusku manjinu, koju je trebalo etnički očistiti, po ugledu na ono što se dešavalo u „Oluji“ i „Bljesku“, isto tako ih je neko ubedio, nakon početka specijalne vojne operacije, da oni mogu da dobiju rat protiv Rusije. Taj neko zna se ko je, kolektivni Zapad koji predvode SAD, koji u ovom trenutku, zajedno sa Velikom Britanijom, diktiraju ponašanje Ukrajine prema Rusiji. Neko ih je, da tako kažem, prevario“, smatra Karan.

Bivši oficir KOS-a dodao je da smatra da Ukrajina silom neće ništa postići, već samo pregovorima.

„Zašto dolazi do masovnih dezerterstava, dezertiraju ne samo ukrajinski vojnici već i ovi „psi rata“ beže sa ratišta, zato što su oni prošli su mnoga ratišta i mnoge borbe, ali na ovakav intezitet vatre i ovakva dejstva nisu naišli. Oni su, govorim o psima“ rata“, došli da zarade novac, da se provuku što lakše mogu, da nekoga ubiju i da uzmu još nešto što mogu tamo opljačkati i da se vrate da žive od tog novca. Međutim i oni su iznenađeni tim vatrenim dejstvima. Vatrena moć ruske vojske nije kao ono što se dešavalo u Avganistanu ili na Bliskom istoku. To je i njih zateklo i iznenadilo. Isto tako, ukrajinski vojnici su zbunjeni, oni imaju neki motiv, njih je neko ubedio da treba ratom da reše, da vrate neke teritorije, Krim da vrate ali oni su mislili da će oni to stvarno uspeti da urade, da su oni vojna sila. Međutim sad su naišli na silu i odjednom vide da oni to sada neće moći, silom neće ništa uraditi, samo pregovorima. Zato dolazi do tog dezerterstva, a u Ukrajini je jedna stvar, iako to neko podizanje morala dolazi najviše iz vana. Propaganda im diže taj moral koji na terenu pije vodu“, rekao je on.

Dr Slobodan Janković komentarisao je dopremanje sistema „Himars“ iz SAD kao vid pomoći Ukrajini, da smatra da ono neće promeniti tok rata, ali će pomoći Ukrajincima da sa većih udaljenosti nastave da gađaju gradove.

„AKTUELNOSTI“ NA TELEVIZIJI HAPPY: „Evropska unija nastavlja svoju totalitarnu politiku, situacija se u svetu naglo menja!“

„Problem je čemu to služi, služi da oni i dalje mogu da gađaju civilne ciljeve, u suštini, kao što rade već dugo. Prošle nedelje naši novinari koji izveštavaju iz Ukrajine, pričali su da su gađali gradove u Lugansku i Donjecku, baš sam Donjeck dosta i nanostili naravno civilne žrtve. Ovo će omogućiti da sa daljih pozicija gađaju iste te ciljeve. Dakle, to u suštini neće promeniti tok rata, mislim ne mogu da znam ali čini mi se da neće prosto, ali stvara jednu agresiju i ozlojeđenost upravo kod onih jedinica koji dolaze iz LNR i DNR i naravno, kad vi saznate da vam je stradao neko najbliži onda postoji šansa da ćete počiniti ratni zločin. To je ono što treba Zapadu, to je nešto što ne treba nikome u Kijevu, Harkovu, to treba Zapadu da bi rekli: „Pogledajte, Rusi su učinili neki zločin“.

Janković se osvrnuo na masovno dezerterstvo u ukrajinskim redovima ističući da za to postoji nekoliko razloga.

„Normalno je da u ratu, u ovakvim okolnostima, da dolazi do dezerterstava, imate nekoliko razloga. Prvi razlog je što su se mnoge političke vođe, oni politkomesari predali, oni u Azovstalju, oni u Adevki, oni to vide, oni koji su ih najviše huškali predaju se da sačuvaju svoj život. Druga stvar, dobili su naređenje da se povuku iz Severodonjecka jer dolaze u okruženje i one jedinice koje su shvatile da su u okruženju, da će poginuti, predaju se. Jedan značajan deo vojnika napušta svoje položaje, jedni beže i dezertiraju, drugi se povlače, to su neke normalne stvari. Vi kada gubite, pričalo se pre mesec dana da je Ukrajina u proseku gubila oko 300 vojnika dnevno, plus ranjeni, plus zarobljeni, sada ta cifra kažu da je i preko 400 dnevno. Kako sve podstiču ove nesrećne Ukrajince da se bore, pored medija, Evropska unija koja je u suštini učesnik rata, odlučila se da da status kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, dakle podstiče ih još više da idu u rat. Treće, Velika Britanija tradicionalno, održan je samit zemalja trimorija gde je govorio takođe Zelenski, gde su rekli da bi i Ukrajina trebala da bude deo te inicijative itd. Ono što je rekao ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov da Rusija nema ništa protiv da Ukrajina uđe u EU, samo se postavlja pitanje koja Ukrajina“, podseća Janković.

Sveta Pavlović podsetio je da Rusiju već vekovima žele da unište, da učine ne postoji.

„Pre 10-12 godina, gospođa Medlin Olbrajt kaže Sergeju Lavrovu: „Vi imate puno energenata, možemo li mi to da dođemo i uzmemo“, a on joj odgovara: „Dođi da uzmeš“. Pre 10 ili 12 godina. Činjenica je kako stoji i što kaže Vladimir Vladimirovič Putin vekovima želi da se Rusija uništi i da nestane. Počev od poljskih panova u 16, 17. veku, Napoleona koji je ušao u zapaljenu Moskvu, dolaskom Hitlera gde ga je Georgije Nikolajevič Žukov sprečio da dođe, na 80 kilometara od Moskve su stigli i Hitler je planirao da pravi vojnu paradu u Moskvi. Žukov je u međuvremenu dva puta bio smenjen od strane Staljina. Staljin je bio jedan diktator, tu se Putin malo ogradio jer mu je otac radio kao njegov kuvar kod njega. Zove Staljin pred borbu Žukova i kaže: “Pitam vas sa bolom u duši, da li možemo mi da odbranimo Moskvu?“, a on mu odgovara:“Odbranićemo je sigurno!“. Sve uniforme, paradne uniforme Hitlerove, ostale su u Podmoskovlju, sve ih je pobio Žukov“, rekao je Pavlović.

Advokat je podsetio da se u Ukrajinu slio ogroman novac, a da kada se prikazuju snimci ukrajinske vojske, to su žedni, gladni ljudi, koji beže.

„Prema tome, ta situacija, oko Rusije koliko ja vidim, tamo se slio ogroman novac 40, 100, 200 milijardi, a tamo se pokazuju neki ljudi koji nemaju vodu da piju, koji su gladni, koji beže… Gde su te pare, ko je te pare uzeo? Pare verovatno jesu dali, žale se Amerikanci da neće više da plaćaju taj novac. Tu je problem“, dodao je Pavlović.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter