Izvor: INFORMER
13.06.2024 u 12:44
0

Uzbuna u Pekingu! EU prevarila Kinu, ovo je skandalozno! Dogovorili jedno, a onda se dogodio neverovatan preokret!

Kina izražava snažno nezadovoljstvo i protivi se planu EU da uvede privremene carine na uvoz kineskih električnih vozila (EV), saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine, napominjući da je Unija tim potezom ignorisala činjenice i pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), politizujući ekonomska i trgovinska pitanja.

„Kina apeluje na EU da odmah ispravi svoje loše poteze, primeni važne konsenzuse postignute tokom nedavnog trilateralnog sastanka Kina-Francuska-EU i rešava ekonomske i trgovinske nesuglasice kroz dijalog“, naveo je portparol ministarstva trgovine.

On je rekao da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odbrani legitimna prava i interese kineskih preduzeća.

Portparol kineskog ministarstva istakao je da je EU tim potezom ignorisala ponovljene oštre primedbe Kine, kao i apele vlada i industrije u državama članicama Unije, prenela je Sinhua.

Portparol je naveo da je Kina duboko zabrinuta zbog ovakvog razvoja događaja.„Nalazi evropske strane nemaju ni činjeničnu, niti pravnu osnovu. Evropska komisija je ignorisala činjenicu da prednosti kineske industrije EV potiču iz otvorenosti i konkurentnosti. Evropska komisija je takođe zanemarila pravila STO i propustila da prizna punu saradnju relevantnih kineskih preduzeća tokom istrage“, ističe portparol.

Žestok sudar motora i automobila kod Leskovca! Dve osobe povređene, hitno transportovani u bolnicu

 

Prema njegovim rečima, EK je, proizvoljno kreirajući i preuveličavajući kineska izdvajanja za subvencije, kao i zloupotrebljavajući „dostupne činjenice“, presudila da je Kina ponudila subvencije na preterano visokim nivoima.

„Takva akcija je očigledan protekcionizam koji će stvoriti i eskalirati trgovinska trvenja“, naveo je portparol, ocenjujući da taj potez ne samo da podriva legitimna prava i interese kineske industrije EV, već i narušava globalne automobilske industrijske i lance snabdevanja, uključujući i one u EU.

Portparol je ukazao da se na taj način narušavaju dogovori koje su postigli lideri Kine i zemalja EU o jačanju saradnje.

„To loše utiče na interese potrošača u EU i na kraju će podriti ukupan napredak zelene tranzicije EU i globalne saradnje u oblasti borbe protiv klimatskih promena“, ukazuje portparol.

EK je obavestila u sredu kineske proizvođače električnih vozila o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

Kako se navodi u saopštenju, na automobile firme Bi-Vaj-Di će se ubuduće odnositi carina od 17,4 odsto, kompanija Gili će plaćati 20 odsto, a Es-Ej-Aj-Si 38,1 odsto.

Ostali kineski proizvođači automobila će plaćati carine od 21 odsto, dok kompanije koje nisu sarađivale u istrazi EU o subvencijama očekuje carina od 38,1 odsto.

Do sada su carine na uvoz kineskih električnih automobila iznosile 10 odsto.

Kina bi mogla da uzvrati EU merama u oblasti poljoprivrede, avijacije i automobilske industrije, a Peking je već pokrenuo istragu o nekim vrstama evropskih alkoholnih pića.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter