Izvor: NOVOSTI
02.06.2024 u 08:36
0

VANEDNO STANJE ZBOG DENGA GROZNICE: Ušli smo u zonu epidemije, porast u celoj zemlji

HONDURAS je proglasio vanredno stanje nakon što je zabeležen porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva od denga groznice, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Vlada Hondurasa je naložila zdravstvenim zvaničnicima da preduzmu sve neophodne mere, uključujući prevenciju i identifikaciju sredstava za upravljanje epidemijom, prenosi CNN.

„Honduras je ušao u zonu epidemije zbog porasta slučajeva u svim delovima zemlje, kao i zbog broja primljenih pacijenata u sve bolnice u zemlji zbog ove bolesti“, navelo je Ministarstvo zdravlja Hondurasa.

Ministarstvo je prijavilo je 23.037 slučajeva sumnje na denga groznicu u prvih 20 nedelja ove godine.

Broj slučajeva denga groznice premašuje 5,2 miliona u Americi, saopštila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za međunarodnu zdravstvenu saradnju u Americi.

Čitav region je već prijavio više od 8,65 miliona slučajeva u prvih pet meseci ove godine, dok je u celoj 2023. godini prijavljeno više od 4,5 miliona slučajeva.

U NEMAČKOJ VIŠE NIKO NEĆE DA KONOBARIŠE Tamo su sad u GADNOM problemu uoči Evropskog prvenstva

 

Samo u Brazilu registrovano je 7,2 miliona slučajeva, dok Centralna Amerika i Karibi počinju da ulaze u vrhunac sezone denga groznice, prema podacima PAHO.

PAHO i Svetska zdravstvena organizacija preporučuju da zemlje u tim oblastima usvoje neophodne mere za pripremu odgovora na porast broja slučajeva denga groznice, uključujući organizaciju zdravstvenih usluga kako bi se obezbedilo adekvatno kliničko upravljanje i prevencija komplikacija.

Denga je virus koji prenose komarci, uglavnom vrsta „Aedes aegipti“.

Izaziva simptome slične gripu i može dovesti do smrti u ekstremnim slučajevima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter