Izvor: Kurir
15.10.2024 u 12:37
0

VAŠINGTON IRANSKI UDAR OCENIO KAO NEUSPEŠAN: Kakav to skupoceni raketni sistem Amerikanci šalju Izraelu?

Ovaj raketni sistem se sastoji od šest lansera postavljenih na kamione, a na svakom se nalazi osam presretača

Izrael bi uskoro trebao da dobije moćni protivraketni sistem Thaad (Terminal High-Altitude Area Defense), koji će biti značajna pomoć protivvazdušnoj odbrani ove zemlje suočene s potencijalnim novim napadima iz Irana.

SAD: Medicinski radnici pozvali Trampa da bude transparentan u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem

Thaad se sastoji od šest lansera postavljenih na kamione, a na svakom se nalazi osam presretača. Ovaj američki sistem rakete presreće u višim slojevima atmosfere, a to mu daje prednost u odbrani protiv izrazito brzih projektila. On može da presretne balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara.

Thaad presretači uništavaju neprijateljske projektile sudarajući se s njima, umesto da eksplodiraju u blizini nadolazeće bojeve glave. Dizajniran je za odbranu od projektila kratkog, srednjeg i povećanog (intermediate) dometa.

Jedna baterija sistema košta oko milijardu dolara i potrebno je oko 100 vojnika da njime upravlja.

Najava slanja Thaada u Izrael dolazi u trenutku kad se Tel Aviv nalazi u pripremi odgovora na iranski napad koji je uključivao više od 180 balističkih projektila 1. oktobra.

Ova bliskoistočna država već ima kvalitetan sistem protivvazdušne odbrane, razvijen u saradnji sa SAD, koji uključuje rakete Arrow 2 i Arrow 3One lete hipersoničnom brzinom. Izraelski dizajneri sistema rekli su da Arrow ima odlične rezultate protiv iranskog udara.

SAD su podržale ovu odbrambenu operaciju, ispalivši presretače s dva mornarička razarača u istočnom Sredozemlju, uz podršku nekih evropskih i arapskih zemalja.

Vašington je iranski udar ocenio kao „neuspešan“.

SAD su poslale više od 50.000 tona oružja u Izrael u poslednjih godinu dana, saznaje se iz izraelskih izvora, a Džo Bajden je najavio da će Izraelu i dalje pomagati u odbrani od iranskih napada.

U Izraelu se već nalazi mali broj američkih snaga – ali raspoređivanje novih stotinu vojnika, koji će upravljati sistemom Thaad je značajno jer signalizira dalje uplitanje SAD u regionalni rat koji se širi.

Pentagon opisuje raspoređivanje Thaada kao deo „šireg prilagođavanja koje je američka vojska napravila poslednjih meseci“ kako bi podržala Izrael i odbranila američko osoblje od napada Irana i milicija koje podržava Iran.

Izrael nije jedini zainteresovan za ovo oružje. I Ukrajina je izrazila želju da dobije Thaad, koji bi verovatno bio uspešan protiv ruskih raketnih napada. Uz njih i Saudijska Arabija je naručila ovaj sistem za svoje odbrambene snage.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter