Izvor: Kurir
17.06.2024 u 08:16
0

VAŠINGTON POKUŠAVA DA ISPROVOCIRA PEKING: Isplivali detalji razgovora Đinpinga sa svetskim liderom

Kineski predsednik Si Đinping navodno je rekao predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da Vašington pokušava da isprovocira Peking da napadne Tajvan!

Kineski lider, kako navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore upućene u razgovore koji su vođeni u aprilu 2023. godine, upozorio je zvaničnike u svojoj zemlji na namere SAD. Si je takođe rekao da SAD pokušavaju da prevare Kinu da izvrši invaziju na Tajvan, ali da on neće zagristi mamac.

ŠOK TVRDNJE PESKOVA : „Ukrajina se plaši. Moskva je došla do saznanja o zlokobnom planu KIJEVA protiv Rusije

Sijeva primedba Fon der Lajen je prvi poznati slučaj da je kineski predsednik govorio o Tajvanu nekom stranom lideru. Si je takođe rekao da bi sukob sa SAD uništio mnoga dostignuća Kine i potkopao njegov cilj da postigne „veliko podmlađivanje“ do 2049. godine.

Otkriće dolazi kad su tenzije porasle širom Tajvanskog moreuza.

Vašington ima obavezu da pomogne Tajvanu da obezbedi sopstvenu odbranu prema zakonu o odnosima sa Tajvanom. Međutim, aktuelna administracija već dugo naglašava da ne podržava nezavisnost Tajvana i da se protivi jednostranim promenama statusa kvo.

Kineska anksioznost zbog američkih namera je porasla poslednjih godina kao i zabrinutost SAD u vezi sa agresivnim kineskim vojnim aktivnostima oko Tajvana.

Mnogi kineski akademici i penzionisani vojni oficiri tvrde da Vašington pokušava da isprovocira Peking obezbeđivanjem oružja Tajvanu i guranjem drugih mera da privuče Kinu u vojnu konfrontaciju.

Kina je nedavno, podsetimo, nakon izveštaja SAD u kome se navodi mogućnost istovremenih ratova sa Moskvom i Pekingom upozorila Vašington da se ne igra sa vatrom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter